stdClass Object ( [id] => 618379 [title] => Može li doista trovanje školjkama biti kobno? Mala je vjerojatnost, ali postoje otrovi koji izazivaju paralizu disanja; Evo što morate hitno napraviti ako ste pojeli sumnjive morske plodove! [alias] => moze-li-doista-trovanje-skoljkama-biti-kobno-mala-je-vjerojatnost-ali-postoje-otrovi-koji-izazivaju-paralizu-disanja-evo-sto-morate-hitno-napraviti-ako-ste-pojeli-sumnjive-morske-plodove [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što se u domaćim medijima proširila informacija kako je uzrok smrti muškarca na brodu kod Hvara trovanje školjkama, nazvali smo poznatog splitskog infektologa Ivu Ivića koji je odmah izrazio sumnju u takav razvoj događaja.

- Imam premalo informacija da bih mogao komentirati taj slučaj. Mogu samo načelno reći da bi tako brza smrtt nakon otrovanja hranom bila zaista neuobičajena. Ako je zaista trovanje hranom onda bi to morala biti jako osjetljiva osoba, ali ponavljam, imamo premalo informacija i možda je uzrok smrti i pobolijevanja cijele obitelji neki sasvim drugi.

Iako je u međuvremenu postalo jasno kako je malo vjerojatno da su se članovi talijanske obitelji otrovali dagnjama koje su dan ranije jeli u jednom hvarskom restoranu, već sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz školjke i klima uređaja, dr. Ivića zamolili smo da nam ipak prokomentira kolika je opasnost od trovanja školjkašima te može li doista biti kobna.

- Načelno govoreći, trovanja školjkama mogu izazvati ozbiljna stanja, dehidracijski šok, pa i sepsu, ali ti pacijenti obično uz današnje dostupne metode liječenja ne umiru nekoliko sati od pojave prvih simptoma nego prođe barem koji dan.

Ukoliko se osobe koje se otruju nedovoljno termički obrađenom hranom ili infekt unesu na neki drugi način, a prethodno su bili zdravi, na vrijeme jave u bolnicu u pravilu se njihovo stanje znatno popravlja i ishod je u načelu dobar. Ali, sve vam je to od slučaja do slučaja... - kaže nam dr. Ivić.

Medicinski priručnik Hrvatskog liječničkog zbora za otrovanje plodovima mora, kaže:

- Otrovanje plodovima mora mogu prouzrokovati ribe ili školjke. Obično otrovanje ribama nastaje zbog jednog od tri otrova–ciguatera, tetraodon i histamin. Sve dok osoba nije počela žestoko povraćati ili dobila proljev ili se simptomi nisu pojavili nekoliko sati nakon što je hrana pojedena, treba pokušati ukloniti otrov postupkom kojim se ispire želudac (lavaža želuca).

Mogu se dati lijekovi kao što su sirup ipekakuane da se izazove povraćanje, a laksativ da se isprazne crijeva. Ako se mučnina i povraćanje nastavljaju, intravenski se daju tekućine koje sadrže sol i dekstrozu da se popravi dehidracija i bilo kakva kisela ili alkalna neravnoteža. Ako su grčevi u trbuhu teški, mogu biti potrebni lijekovi protiv bolova. Mogu biti potrebni i respirator i intenzivna njega.

Svatko tko se razboli nakon što je jeo neprepoznatu školjku mora odmah nastojati povraćati i sačuvati taj sadržaj za laboratorijsko ispitivanje, jer se različite vrste liječe na različite načine.

Kod muskarinskog otrovanja daje se atropin. Osobi s faloidinskim otrovanjem daje se hrana bogata ugljikohidratima i intravenski dekstroza i natrijev klorid što može pomoći u popravljanju niske razine šećera u krvi (hipoglikemija) uzrokovane teškim oštećenjem jetre.

Manitol, lijek koji se daje intravenski, katkada se daje za liječenje teškog otrovanja ciguaterom. Blokatori histamina (antihistaminici) mogu biti učinkoviti u smanjivanju simptoma histaminskog otrovanja ribom - navodi, među ostalim, priručnik.

Hrvatska agencija za hranu je napravila priručnik, u kojem se upozorava na moguće otrovanje školjkama na Jadranu. 

- U ljetnom je periodu konzumacija morske hrane, pa tako i školjaka, posebice u primorskim turističkim mjestima, u značajnijem porastu. Potrošači bi, zbog potencijalne opasnosti po njihovo zdravlje prilikom konzumacije školjki, pozornost trebali obratiti na objekte u kojima konzumiraju takvu vrstu hrane, kao i na porijeklo te hrane, te prednost dati objektima koji su odobreni za takvu vrstu djelatnosti i u svom poslovanju koriste hranu poznatih i registriranih proizvođača i distributera.

Razloge za pozornost treba tražiti u podacima da termička obrada školjki neće uništiti biotoksine koji se, eventualno, nalaze u školjkama, budući da su oni termostabilni (otporni na povišenu temperaturu), a termičkom obradom (npr. školjke na buzaru) uništavaju se samo bakterije.

Trovanje školjkama uzrokuje grupa otrova koji potiču iz planktonskih algi (u većini slučajeva to su dinoflagellati) kojima se školjke hrane. Školjke metaboliziraju i postepeno povećavaju ukupnu količinu otrova.

Trovanje školjkama, navodi Agencija za hranu, je podijeljeno na četiri tipa:

- paralizirajuće trovanje školjkama (Paralytic Shellfish Poisoning - PSP);

- neurotoksično otrovanje školjkama (Neurotoxic Shellfish Poisoning-NSP);

- otrovanje školjkama sa posljedičnim gubitkom pamćenja (Amnesic Shellfish Poisoning - ASP);

- dijareično otrovanje školjkama (Diarrhetic Shellfish Poisoning - DSP).

Konzumacija kontaminiranih školjki dovodi do vrlo širokog raspona simptoma, ovisno o vrsti nazočnog toksina, njegove koncentracije u školjki i količine školjki koja je konzumirana.

Paralizirajuće trovanje školjkama (Paralytic Shellfish Poisoning - PSP)

Dvadesetak vrsta otrova koji uzrokuju paralizirajuće trovanje školjkama (Paralytic Shellfish Poison - PSP) su derivati saksitoksina, a samo trovanje uzrokuje grupa visokomolekularnih polietera, uključujući okadaičnu kiselinu, dinoflagelatne toksine, pekteno toksine i yesso toksine.

Kod PSP-a simptomi otrovanja javljaju se vrlo brzo, unutar pola do dva sata nakon konzumacije školjki, zavisno o tome koja je količina otrova konzumirana. U slučaju PSP-a, simptomi su pretežno neurološki i uključuju osjećaj štipkanja, peckanja, otupljenosti, pospanosti, otežanog govora, respiratorne paralize.

U težim slučajevima, uslijed respiratorne paralize, moguća je smrt od gušenja, ukoliko se pravovremeno ne pruži pomoć. Ukoliko se pruži valjana pomoć, unutar 12 sati dolazi do potpunog oporavka, bez popratnih posljedica. Manje karakteristični simptomi su kod ostalih tipova otrovanja.

Neurotoksično otrovanje školjkama (Neurotoxic Shellfish Poisoning - NSP)

Otrovanje neurotoksinima rezultat je izloženosti grupi polietera nazvanih brevetoksini. Kod NSP-a simptomi se javljaju u vremenu od nekoliko minuta do nekoliko sati, a mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Oporavak je potpun, smrtni slučajevi nisu zabilježeni. NSP karakteriziraju i gastrointestinalni i neurološki simptomi, uključujući trnjenje i otupljenost usana, jezika i grla, bol u mišićima, mučnina, poremećaj osjećaja za toplo i hladno, proljev i povraćanje.

Otrovanje školjkama sa posljedičnim gubitkom pamćenja (Amnesic Shellfish Poisoning - ASP)

Ovaj tip otrovanja uzrokovan je netipičnom amino kiselinom, domoičnom kiselinom kao kontaminentom školjki. Kod ASP-a, otrovanje se karakterizira gastrointestinalnim simptomima unutar 24 sata; neurološki simptomi se pojavljuju unutar 48 sati. Otrovanje je posebice opasno u starijih osoba i uključuje simptome Alzheimerove bolesti.

Svi smrtni slučajevi do sada odnosili su se na starije osobe. ASP karakteriziraju simptomi gastrointestinalnih poremećaja (povraćanje, proljev, bol u trbuhu) i neurološki problemi (zbunjenost, gubitak pamćenja, dezorijentacija, koma).

Dijareično otrovanje školjkama (Diarrhetic Shellfish Poisoning- DSP)

Važan i dosta učestao tip otrovanja školjkama je i dijareično otrovanje školjkama. Kod DSP-a simptomi se javljaju, ovisno o konzumiranoj dozi, od 30 minuta do 2 ili 3 sata, a oporavak je potpun bez opasnosti po život. DSP karakteriziraju srednje izraženi gastrointestinalni problemi kao što su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu popraćeni s zimicom, glavoboljom i groznicom.

Dijagnostika trovanja školjkama temelji se na prepoznavanju simptoma i uzimanju anamnestičkih podataka vezanih za prehranu. U zadnje vrijeme učinjeni su značajniji napori u razvoju kemijskih analiza kako bi se smanjio broj bioloških testova na miševima koji se obavljaju u svrhu dijagnostike. Tekućinska kromatografija (High Performance Liquid Cromatography-HPLC) daje dobre rezultate pri detektiranju pojedinih otrova.

Osobe starije životne dobi predisponirane su na jače neurološke efekte. Sve školjke su potencijalno opasne, međutim, pozornost treba obratiti na dagnje, srčanke, kapice, vongole i kamenice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasne delicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-08-13 15:56:57 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => S. J. T. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-08-13 23:49:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-08-13 22:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7331 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/08/13/ponuda_ribarnica7-260614-1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "ponuda_ribarnica7-260614-1" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1262x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4703165 Threads: 4 Questions: 159362425 Slow queries: 69053 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4712770 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/moze-li-doista-trovanje-skoljkama-biti-kobno-mala-je-vjerojatnost-ali-postoje-otrovi-koji-izazivaju-paralizu-disanja-evo-sto-morate-hitno-napraviti-ako-ste-pojeli-sumnjive-morske-plodove-618379 [printLink] => /mozaik/zdravlje/moze-li-doista-trovanje-skoljkama-biti-kobno-mala-je-vjerojatnost-ali-postoje-otrovi-koji-izazivaju-paralizu-disanja-evo-sto-morate-hitno-napraviti-ako-ste-pojeli-sumnjive-morske-plodove-618379?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 255543 [name] => trovanje hranom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trovanje-hranom [link] => /tag/trovanje-hranom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 488270 [name] => trovanje školjkama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trovanje-skoljkama [link] => /tag/trovanje-skoljkama ) [2] => stdClass Object ( [id] => 488271 [name] => dr. Ivo Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-ivo-ivic [link] => /tag/dr-ivo-ivic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 488272 [name] => školjkaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skoljkasi [link] => /tag/skoljkasi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 488273 [name] => morski plodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => morski-plodovi [link] => /tag/morski-plodovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasne delicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Može li doista trovanje školjkama biti kobno? Mala je vjerojatnost, ali postoje otrovi koji izazivaju paralizu disanja; Evo što morate hitno napraviti ako ste pojeli sumnjive morske plodove! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/13/ponuda_ribarnica7-260614-1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ponuda_ribarnica7-260614-1 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/13/ponuda_ribarnica7-260614-1.jpg [title] => ponuda_ribarnica7-260614-1 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon što se u domaćim medijima proširila informacija kako je uzrok smrti muškarca na brodu kod Hvara trovanje školjkama, nazvali smo poznatog splitskog infektologa Ivu Ivića koji je odmah izrazio sumnju u takav razvoj događaja.

- Imam premalo informacija da bih mogao komentirati taj slučaj. Mogu samo načelno reći da bi tako brza smrtt nakon otrovanja hranom bila zaista neuobičajena. Ako je zaista trovanje hranom onda bi to morala biti jako osjetljiva osoba, ali ponavljam, imamo premalo informacija i možda je uzrok smrti i pobolijevanja cijele obitelji neki sasvim drugi.

Iako je u međuvremenu postalo jasno kako je malo vjerojatno da su se članovi talijanske obitelji otrovali dagnjama koje su dan ranije jeli u jednom hvarskom restoranu, već sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz školjke i klima uređaja, dr. Ivića zamolili smo da nam ipak prokomentira kolika je opasnost od trovanja školjkašima te može li doista biti kobna.

- Načelno govoreći, trovanja školjkama mogu izazvati ozbiljna stanja, dehidracijski šok, pa i sepsu, ali ti pacijenti obično uz današnje dostupne metode liječenja ne umiru nekoliko sati od pojave prvih simptoma nego prođe barem koji dan.

Ukoliko se osobe koje se otruju nedovoljno termički obrađenom hranom ili infekt unesu na neki drugi način, a prethodno su bili zdravi, na vrijeme jave u bolnicu u pravilu se njihovo stanje znatno popravlja i ishod je u načelu dobar. Ali, sve vam je to od slučaja do slučaja... - kaže nam dr. Ivić.

Medicinski priručnik Hrvatskog liječničkog zbora za otrovanje plodovima mora, kaže:

- Otrovanje plodovima mora mogu prouzrokovati ribe ili školjke. Obično otrovanje ribama nastaje zbog jednog od tri otrova–ciguatera, tetraodon i histamin. Sve dok osoba nije počela žestoko povraćati ili dobila proljev ili se simptomi nisu pojavili nekoliko sati nakon što je hrana pojedena, treba pokušati ukloniti otrov postupkom kojim se ispire želudac (lavaža želuca).

Mogu se dati lijekovi kao što su sirup ipekakuane da se izazove povraćanje, a laksativ da se isprazne crijeva. Ako se mučnina i povraćanje nastavljaju, intravenski se daju tekućine koje sadrže sol i dekstrozu da se popravi dehidracija i bilo kakva kisela ili alkalna neravnoteža. Ako su grčevi u trbuhu teški, mogu biti potrebni lijekovi protiv bolova. Mogu biti potrebni i respirator i intenzivna njega.

Svatko tko se razboli nakon što je jeo neprepoznatu školjku mora odmah nastojati povraćati i sačuvati taj sadržaj za laboratorijsko ispitivanje, jer se različite vrste liječe na različite načine.

Kod muskarinskog otrovanja daje se atropin. Osobi s faloidinskim otrovanjem daje se hrana bogata ugljikohidratima i intravenski dekstroza i natrijev klorid što može pomoći u popravljanju niske razine šećera u krvi (hipoglikemija) uzrokovane teškim oštećenjem jetre.

Manitol, lijek koji se daje intravenski, katkada se daje za liječenje teškog otrovanja ciguaterom. Blokatori histamina (antihistaminici) mogu biti učinkoviti u smanjivanju simptoma histaminskog otrovanja ribom - navodi, među ostalim, priručnik.

Hrvatska agencija za hranu je napravila priručnik, u kojem se upozorava na moguće otrovanje školjkama na Jadranu. 

- U ljetnom je periodu konzumacija morske hrane, pa tako i školjaka, posebice u primorskim turističkim mjestima, u značajnijem porastu. Potrošači bi, zbog potencijalne opasnosti po njihovo zdravlje prilikom konzumacije školjki, pozornost trebali obratiti na objekte u kojima konzumiraju takvu vrstu hrane, kao i na porijeklo te hrane, te prednost dati objektima koji su odobreni za takvu vrstu djelatnosti i u svom poslovanju koriste hranu poznatih i registriranih proizvođača i distributera.

Razloge za pozornost treba tražiti u podacima da termička obrada školjki neće uništiti biotoksine koji se, eventualno, nalaze u školjkama, budući da su oni termostabilni (otporni na povišenu temperaturu), a termičkom obradom (npr. školjke na buzaru) uništavaju se samo bakterije.

Trovanje školjkama uzrokuje grupa otrova koji potiču iz planktonskih algi (u većini slučajeva to su dinoflagellati) kojima se školjke hrane. Školjke metaboliziraju i postepeno povećavaju ukupnu količinu otrova.

Trovanje školjkama, navodi Agencija za hranu, je podijeljeno na četiri tipa:

- paralizirajuće trovanje školjkama (Paralytic Shellfish Poisoning - PSP);

- neurotoksično otrovanje školjkama (Neurotoxic Shellfish Poisoning-NSP);

- otrovanje školjkama sa posljedičnim gubitkom pamćenja (Amnesic Shellfish Poisoning - ASP);

- dijareično otrovanje školjkama (Diarrhetic Shellfish Poisoning - DSP).

Konzumacija kontaminiranih školjki dovodi do vrlo širokog raspona simptoma, ovisno o vrsti nazočnog toksina, njegove koncentracije u školjki i količine školjki koja je konzumirana.

Paralizirajuće trovanje školjkama (Paralytic Shellfish Poisoning - PSP)

Dvadesetak vrsta otrova koji uzrokuju paralizirajuće trovanje školjkama (Paralytic Shellfish Poison - PSP) su derivati saksitoksina, a samo trovanje uzrokuje grupa visokomolekularnih polietera, uključujući okadaičnu kiselinu, dinoflagelatne toksine, pekteno toksine i yesso toksine.

Kod PSP-a simptomi otrovanja javljaju se vrlo brzo, unutar pola do dva sata nakon konzumacije školjki, zavisno o tome koja je količina otrova konzumirana. U slučaju PSP-a, simptomi su pretežno neurološki i uključuju osjećaj štipkanja, peckanja, otupljenosti, pospanosti, otežanog govora, respiratorne paralize.

U težim slučajevima, uslijed respiratorne paralize, moguća je smrt od gušenja, ukoliko se pravovremeno ne pruži pomoć. Ukoliko se pruži valjana pomoć, unutar 12 sati dolazi do potpunog oporavka, bez popratnih posljedica. Manje karakteristični simptomi su kod ostalih tipova otrovanja.

Neurotoksično otrovanje školjkama (Neurotoxic Shellfish Poisoning - NSP)

Otrovanje neurotoksinima rezultat je izloženosti grupi polietera nazvanih brevetoksini. Kod NSP-a simptomi se javljaju u vremenu od nekoliko minuta do nekoliko sati, a mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Oporavak je potpun, smrtni slučajevi nisu zabilježeni. NSP karakteriziraju i gastrointestinalni i neurološki simptomi, uključujući trnjenje i otupljenost usana, jezika i grla, bol u mišićima, mučnina, poremećaj osjećaja za toplo i hladno, proljev i povraćanje.

Otrovanje školjkama sa posljedičnim gubitkom pamćenja (Amnesic Shellfish Poisoning - ASP)

Ovaj tip otrovanja uzrokovan je netipičnom amino kiselinom, domoičnom kiselinom kao kontaminentom školjki. Kod ASP-a, otrovanje se karakterizira gastrointestinalnim simptomima unutar 24 sata; neurološki simptomi se pojavljuju unutar 48 sati. Otrovanje je posebice opasno u starijih osoba i uključuje simptome Alzheimerove bolesti.

Svi smrtni slučajevi do sada odnosili su se na starije osobe. ASP karakteriziraju simptomi gastrointestinalnih poremećaja (povraćanje, proljev, bol u trbuhu) i neurološki problemi (zbunjenost, gubitak pamćenja, dezorijentacija, koma).

Dijareično otrovanje školjkama (Diarrhetic Shellfish Poisoning- DSP)

Važan i dosta učestao tip otrovanja školjkama je i dijareično otrovanje školjkama. Kod DSP-a simptomi se javljaju, ovisno o konzumiranoj dozi, od 30 minuta do 2 ili 3 sata, a oporavak je potpun bez opasnosti po život. DSP karakteriziraju srednje izraženi gastrointestinalni problemi kao što su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu popraćeni s zimicom, glavoboljom i groznicom.

Dijagnostika trovanja školjkama temelji se na prepoznavanju simptoma i uzimanju anamnestičkih podataka vezanih za prehranu. U zadnje vrijeme učinjeni su značajniji napori u razvoju kemijskih analiza kako bi se smanjio broj bioloških testova na miševima koji se obavljaju u svrhu dijagnostike. Tekućinska kromatografija (High Performance Liquid Cromatography-HPLC) daje dobre rezultate pri detektiranju pojedinih otrova.

Osobe starije životne dobi predisponirane su na jače neurološke efekte. Sve školjke su potencijalno opasne, međutim, pozornost treba obratiti na dagnje, srčanke, kapice, vongole i kamenice.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ponuda_ribarnica7-260614-1
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/moze-li-doista-trovanje-skoljkama-biti-kobno-mala-je-vjerojatnost-ali-postoje-otrovi-koji-izazivaju-paralizu-disanja-evo-sto-morate-hitno-napraviti-ako-ste-pojeli-sumnjive-morske-plodove-618379 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e5f557c263df0ba404cedcaefb927f97d496ca47 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mo%C5%BEe+li+doista+trovanje+%C5%A1koljkama+biti+kobno%3F+Mala+je+vjerojatnost%2C+ali+postoje+otrovi+koji+izazivaju+paralizu+disanja%3B+Evo+%C5%A1to+morate+hitno+napraviti+ako+ste+pojeli+sumnjive+morske+plodove%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmoze-li-doista-trovanje-skoljkama-biti-kobno-mala-je-vjerojatnost-ali-postoje-otrovi-koji-izazivaju-paralizu-disanja-evo-sto-morate-hitno-napraviti-ako-ste-pojeli-sumnjive-morske-plodove-618379 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmoze-li-doista-trovanje-skoljkama-biti-kobno-mala-je-vjerojatnost-ali-postoje-otrovi-koji-izazivaju-paralizu-disanja-evo-sto-morate-hitno-napraviti-ako-ste-pojeli-sumnjive-morske-plodove-618379 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasne delicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeopasne delicije

Može li doista trovanje školjkama biti kobno? Mala je vjerojatnost, ali postoje otrovi koji izazivaju paralizu disanja; Evo što morate hitno napraviti ako ste pojeli sumnjive morske plodove!

Piše S. J. T.
14. kolovoza 2019. - 00:19
ponuda_ribarnica7-260614-1

Nakon što se u domaćim medijima proširila informacija kako je uzrok smrti muškarca na brodu kod Hvara trovanje školjkama, nazvali smo poznatog splitskog infektologa Ivu Ivića koji je odmah izrazio sumnju u takav razvoj događaja.

- Imam premalo informacija da bih mogao komentirati taj slučaj. Mogu samo načelno reći da bi tako brza smrtt nakon otrovanja hranom bila zaista neuobičajena. Ako je zaista trovanje hranom onda bi to morala biti jako osjetljiva osoba, ali ponavljam, imamo premalo informacija i možda je uzrok smrti i pobolijevanja cijele obitelji neki sasvim drugi.

Iako je u međuvremenu postalo jasno kako je malo vjerojatno da su se članovi talijanske obitelji otrovali dagnjama koje su dan ranije jeli u jednom hvarskom restoranu, već sve ukazuje na to da su kobni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:54