StoryEditorOCM
ZdravljeZNANSTVENI TRILER

Liječnik koji je objavio da salame ne uzrokuju rak bio je na platnom popisu mesne industrije?! Splitska stručnjakinja objasnila nam je o čemu je riječ, ovo je konačna istina o kobasicama, paštetama - crvenom mesu!

14. listopada 2019. - 09:31
Crveno meso treba jesti umjereno, a iz prehrane treba izbaciti industrijske prerađevine: salame, paštete, kobasice..., dok je domaće suhomesnate proizvode dopušteno jesti, ali povremeno

BBC je 2013. godine izvijestio kako je česta konzumacija šunke, kobasica, slanine i drugih mesnih tvorničkih prerađevina povezana s većim rizikom za preranu smrt. Istraživanje se provodilo tijekom čak 13 godina u 10 europskih zemalja, u ispitivanju je sudjelovalo čak pola milijuna građana, a njegovi rezultati objavljeni su u stručnom časopisu "BMC Medicine".

I što su zaključili? Pokazalo se da je prehrana s visokim udjelom mesnih prerađevina (tvorničke salame, kobasice, konzervirana hrana) važan faktor rizika za bolesti krvožilnog sustava i rak. Istraživači drže spornim to što se u njihovoj proizvodnji koristi zamjetna količina soli, raznih aditiva i kemikalija.

Prema tom istraživanju, u prosjeku su ispitanici koji su dnevno konzumirali više od 160 grama mesnih prera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:47