StoryEditorOCM
ZdravljeBJELANČEVINE

Izvor proteina koji bismo češće trebali jesti: regulira probavu, smanjuje rizik od pojave masne jetre, a pomaže i u mršavljenju

Piše PSD
10. travnja 2021. - 20:43

Grahorice su jedna od temeljnih skupina namirnica i odličan izvor proteina, no ponekad u sjeni mesa ili povrća, unatoč njihovom korisnom sastavu. Gastroenterolozi su skloni preporučiti ih kao izvor proteina većini ljudi, jer pružaju dobrobiti za probavni sustav i za cijelo tijelo, a upozoravaju i na slučajeve kada ih je bolje izbjegavati.

Proteini visoke kvalitete

Za vegane i one koji ograničeno unose meso, grah i grahorice odlična su alternativa za meso. "Proteini su sastavljeni od povezanih lanaca aminokiselina, a grah sadrži velike količine aminokiselina, što ga čini odličnim izvorom proteina”, kaže dr. Niket Sonpal, gastroenterolog i internist. Uz to, ne sadrži najmanje poželjan sastojak koji se može naći u mesu – zasićene masnoće koje utječu na povećanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 23:23