StoryEditorOCM
ZdravljePITANJE PREVENCIJE

Infarkt se može predvidjeti mjesec dana ranije. Evo šest znakova upozorenja

Piše Mozaik SD
20. kolovoza 2024. - 16:56

Srčani udar ili infarkt predstavlja odumiranje srčanog tkiva. Dakle, radi se o stanju koje može imati fatalne posljedice ako se ne prepozna i ne tretira na vrijeme. Ipak, suvremena istraživanja sugeriraju da određeni simptomi mogu signalizirati rizik od infarkta i mjesecima prije nego što se dogodi. Razumijevanje ovih znakova može biti ključno za pravovremeno reagiranje i prevenciju, piše Alo.rs. Evo šest važnih simptoma koje ne treba ignorirati:

image

Ilustracija

Peakstock/science Photo Librar/Science Photo Library Via Afp

Neobjašnjivi umor

Ako osjećate izuzetnu iscrpljenost i umor koji se ne može objasniti uobičajenim uzrocima, to može biti znak problema sa srcem. Osjećaj umora i iscrpljenosti koji se ne povlači čak i nakon odmora može biti indikator da srce ne funkcionira optimalno.

Bol u grudima

Bol u grudima je često prvi znak srčanih problema. Međutim, nekim osobama može se pojaviti i kao blaga nelagodnost ili osjećaj pritiska. Ako se bol u grudima javlja s vremena na vrijeme, može biti znak da srčani mišić nije dovoljno snabdjeven krvlju.

Poteškoće s disanjem

Ako primijetite da vam je otežano disanje tijekom svakodnevnih aktivnosti ili čak u mirnom stanju, to može biti signal da srce ne može pumpati krv efikasno. Problemi s disanjem, posebno u kombinaciji s drugim simptomima, trebaju se ozbiljno shvatiti.

Bol u ramenu i ruci

Bol ili nelagodnost u lijevoj ruci, ramenu ili gornjem dijelu leđa može biti znak da srčani problemi počinju. Ovi bolovi mogu se javiti čak i bez bola u grudima, ali su često povezani sa srčanim oboljenjima.

Neobjašnjivo znojenje i mučnina

Ako iznenada počnete da se znojite bez očiglednog razloga ili osjećate mučninu, to može biti simptom srčanog problema. Neprirodno znojenje i osjećaj mučnine, posebno u kombinaciji s bolom u grudima ili disajnim poteškoćama, zahtijevaju medicinsku procjenu.

Otežano spavanje i anksioznost

Problemi sa snom i neobjašnjiva anksioznost mogu biti povezani sa srčanim bolestima. Osjećaj stalne nervoze ili nemogućnost da se opustite može biti signal da srce nije u najboljem stanju i da je potrebno hitno obratiti se ljekaru.

Prepoznavanje ovih simptoma može vam pomoći da pravovremeno potražite medicinsku pomoć i smanjite rizik od srčanog infarkta. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, naročito ako su prisutni u kombinaciji, odmah se posavjetujte sa zdravstvenim stručnjakom. Pravovremena intervencija može značiti razliku između života i smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 22:00