StoryEditorOCM
Zdravljerodno specifično

Iako oba spola dijele iste glavne faktore rizika, evo zbog čega je kod žena veća šansa za moždani udar

Piše MOZAIK SD
20. rujna 2023. - 23:03

Uzroci moždanog udara razlikuju se kod žena i kod muškaraca, jer hormonske promjene i trudnoća su neki od faktora jedinstveni samo za žene.

Kada je u pitanju uzrok moždanog udara, oba spola dijele iste glavne faktore rizika - pušenje, visok krvni pritisak i povišen kolesterol, piše avaz.ba.

Uzroci moždanog udara su i rodno specifični

Rizik od moždanog udara kod žena dovodi se u vezu s procesima karakterističnim za ženski spol, kao što su hormonske promjene, trudnoća i upotreba kontracepcijskih pilula. Ovi uzroci moždanog udara su razlog zašto žene imaju vlastite smjernice za prevenciju moždanog udara prilagođene posebno za njih. Te smjernice pružaju skup strategija za smanjenje rizika od moždanog udara – trećeg po redu uzroka smrti kod žena, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

– Neophodno je imati smjernice, posebno za žene. Glavni faktori rizika za muškarce i žene su veoma slični. Ali, za žene se „dodaje“ još jedan sloj, a to su rizici koji su više rodno specifični – objašnjava dr. Dolora Visko (Wisco), neurolog iz „Cleveland Clinica“.

Zašto se uzroci moždanog udara kod žena razlikuju od muškaraca

Poseban skup rizika od moždanog udara, koji je jedinstven kod žena, u usporedbi s muškarcima doveo je do objavljivanja specifičnog skupa smjernica Američkog udruženja za srce i Američkog udruženja za moždani udar 2014. godine. Ove smjernice, zasnovane na istraživanju panela stručnjaka, iznijele su te specifične rizike, nadajući se da će popuniti prazninu u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji moždanog udara.

Prema tim smjernicama, nekoliko faktora može dovesti do povećanog rizika od moždanog udara kod trudnica. Neke od komplikacija koje mogu povećati rizik od moždanog udara i srčanih bolesti kod trudnica su:

- hipertenzija tijekom trudnoće

- gestacijski dijabetes

- preeklampsija.

Glavobolje ne treba ignorirati

Hipertenzija povezana s trudnoćom je stanje koje je najčešće povezano s hemoragičnim i ishemijskim moždanim udarom u trudnica ili žena nakon poroda.

Ako žena počne osjećati glavobolje tijekom trudnoće, to može biti prvi znak stanja poput preeklampsije i drugih stanja koja uzrokuju sužavanje krvnih žila u mozgu. Upravo zato dr. Visko savjetuje da ove glavobolje ne smijete ignorirati, već ih prijavite liječniku. Također je važno napomenuti da ako je žena imala hipertenziju prije trudnoće, izložena je većem riziku od hipertenzije tijekom trudnoće.

U postporođajnom razdoblju nedugo nakon poroda dr. Visko kaže da je također češće vidjeti brojne druge krvne ugruške i vaskularne poremećaje koji mogu dovesti do moždanog udara, uključujući cerebralnu vensku trombozu (krvni ugrušak u jednoj od vena mozga) i arterijske disekcije (suženje jedne od arterija).

Zapravo, nedavna studija pokazala je da je razdoblje najvećeg rizika za moždani udar u odnosu na trudnoću u razdoblju koje vodi do i neposredno nakon poroda. Kako objašnjava dr. Visko, to je otprilike dan do dva tjedna nakon poroda. Ako žena ima jednu ili više komplikacija koje bi je mogle izložiti većem riziku od moždanog udara, dr. Visko preporučuje da razgovarate sa svojim liječnikom o mogućnostima prevencije, uključujući male doze aspirina i druge lijekove na recept.

Uzroci moždanog udara također leže u kontracepciji

Iako je kontrola rađanja vrlo sigurna, postoje određena stanja u kojima hormoni koji se koriste u kontracepcijskim pilulama mogu povećati rizik od moždanog udara. Konkretno, ako žena ima visoki krvni tlak, dijabetes, pretila je, trenutno puši ili je doživjela centralnu vensku i sinusnu trombozu, trebala bi se posavjetovati s liječnikom prije korištenja kontracepcije.

Najbolji način za smanjenje rizika od moždanog udara je, kako savjetuje dr. Visco, za kontrolu drugih čimbenika rizika, kao što je prestanak pušenja i održavanje krvnog tlaka na zdravoj razini. Za osobe s dijabetesom također je važno da svoje stanje drže pod kontrolom kako bi im šećer u krvi bio u granicama normale.

Menopauza je doba s većim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka

Tijekom menopauze, žensko tijelo proizvodi manje estrogena, što može uzrokovati simptome kao što su valovi vrućine, problemi sa spavanjem i suhoća vagine. Hormonska terapija za menopauzu je uzimanje estrogena ili progesterona za ublažavanje simptoma. Neki podaci pokazuju da su žene koje koriste ovu vrstu hormonske terapije izložene povećanom riziku od krvnih ugrušaka i moždanog udara, iako se rezultati istraživanja smatraju ponešto kontradiktornim.

Smjernice objavljene u Europi 2022. preporučuju, primjerice, korištenje hormonske nadomjesne terapije, jer njezino izbjegavanje neće smanjiti rizik od moždanog udara. Prije promjene terapije, prema savjetu neurologa, preporuča se da se žena posavjetuje sa svojim liječnikom ima li još nekih čimbenika rizika za moždani udar, poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca ili dijabetesa.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:05