![<p>Čisti zaslađivač ne oslobađa inzulin. Moguće je da on tako opet potiče stvaranje osjećaja gladi, tvrdi nutricionist Stefan Kabisch (ilustracija)</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/13/o_27150642_1024.jpg)
Prije 10-ak godina smeđi šećer se smatrao zdravijom verzijom šećera. Od tada su se vodile brojne polemike oko toga je li smeđi šećera zdrav ili nije, a svoje mišljenje je dala i nutricionistica Vedrana Dučkić, piše Živim.
- Kad gledamo sa zdravstvenog aspekta između konzumnog bijelog i smeđeg šećera, razlike nema. Nema značajnih razlika što se tiče energetske i nutritivne vrijednosti. Nekad se navodi da smeđi šećer ima više minerala, ali te su količine zaista zanemarive. Konzumni šećer nije izvor minerala i ne možemo ga gledati kao izvor nutrijenata nego izvor čiste energije i "prazne" kalorije. Ni smeđi ni bijeli šećer nutritivnih vrijednosti zapravo nemaju - rekla je Dučkić.
Dodaje kako bi jedina razlika mogla biti vezana za gurmanski doživljaj.
- S ob...