StoryEditor
Trendškrt, ali tehničar

Što je nedjelja bez kolača? Ovaj je recept sirotinjski, ali rezultat je raskošan: ne trebaju vam mlijeko ni maslac, poseban trik daje očaravajući okus

Piše Tea Sumić Miletić
5. travnja 2020. - 18:15

Utjehe nema u vodi, napisao je Dobriša Cesarić, a mnogi su se u to uvjerili. Utjehe, međutim, bar ako nas pitate, itekako ima u kolačima, osobito ako su čokoladni. No što kad zaboravite kupiti čokoladu? Skoknuti u dućan samo zbog te gulozarije u ova vremena nije baš najuputnije, no s druge strane, što je nedjelja bez kolača...

Rješenje stiže s društvenih mreža, točnije s Instagrama popularnog gastro portala Kitchen. Njihov prijedlog svim sladokuscima u izolaciji su browniesi bez čokolade. Da, dobro ste pročitali i ne, ne šale se. Umjesto čokolade u ove samo naoko sirotinjske browniese ide kakao, no trik je u načinu na koji se dodaje u tijesto. 

Postupak otkrivamo niže u receptu, a savjetujemo ga da ga ne mijenjate jer, ako ćemo vjerovati Kitchenu, na ovaj način aroma kakaa ostane savršeno očuvana, čak se pečenjem intenzivira. Rezultat je sočan kolač bogate i raskošne arome, što s obzirom na poprilično ekonomične sastojke nije tako lako postići. 

Tajna ovog recepta, uvjerava nas Kitchen, je u tehnici. U nečemu mora biti, jer teško da je u sastojcima, koji su itekako prikladni za uvjete u kojima smo trenutno: čokolada, kako smo napisali, ne ide u ovaj kolač, maslaca vam uopće neće trebati, a brašna 'pita' sasvim malo.

Iskušajte ga i zasladite nedjelju u izolaciji.

 


Jednostavni browniesi s kakaom
 

150 mililitara ulja blagog okusa

75 grama kakaa

60 grama braša

1/4 žličice praška za pecivo

1/2 žličice soli

3 jaja

150 grama šećera u prahu

140 grama smeđeg šećera

malo arome vanilije

 

Zagrijte pećnicu na 162 stupnja. Namastite posudu za pečenje dimenzija 23X23 centimetra (odnosno što već imate približno tome) ili ju obložite papirom za pečenje.

Ulje lagano zagrijte dok ne postane toplo, ali ne vruće. Dodajte mu kakao. Dobro promiješajte. Ostavite 5-6 minuta dok kakao, kako se to stručno kaže, ne procvjeta. Nećete primijetiti nikakvo cvjetanje, ali ovaj postupak će mu omogućiti da razvije intenzivnu aromu.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

U drugoj posudi uz pomoć električne miješalice pomiješajte jaja i šećer. Miješajte dvije-tri minute dok smjesa ne posvijetli i postane prozračna.

Dodajte aromu vanilije.

Polovicu smjese s kakaom dodajte u mješavinu jaja i šećera pa miješajte srednjom jačinom pet minuta. Potom dodajte brašno pa miješajte lagano dok se sve lijepo ne spoji. Dodajte ostatak kakaa pa miješajte umjerenom brzinom oko jednu minutu, dok smjesa ne postane sjajna i pjenasta.

Izlijte u kalup i pecite između 20 i 30 minuta, ovisno o tome volite li čvršću ili kremastiju teksturu. Tijesto će se prilikom pečenja odvojiti od rubova posude, no zabodete li vilicu u sredinu, ne bi trebala izaći čista.

Pustite kolač da se ohladi pa ga narežite.

Tako piše Kitchen. Međutim... želite li ipak bar neku naznaku čokoladne glazure, evo vam savjet kako tome doskočiti.

Dovoljno je pomiješati malo kakaa, šećera, ulja (bolje bi bilo maslaca, barem margarina ali što ćemo...) i vode.  Sve se zagrije pa se prelije po kolaču. Evo recepta.

30 grama kakaa

55 grama šećera

100 mililitara vode

10 grama maslaca ili 2 žlice ulja

Prva tri sastojka promiješajte u 'tećici' pa zagrijte na vatri do vrenja. Maknite s vatre i dodajte maslac ili ulje. Dobro promiješajte i vaš čokoladni preljev je gotov. Ne brinite se, stisnit će se kako se bude hladio.

 

#BROWNIES#KOLAČ BEZ MASLACA#KOLAČ BEZ MLIJEKA#POZITIVNA ENERGIJA

Izdvojeno

8. svibnja 2020. - 16:15