Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Trendzaboravite dosadu

Ništa od izlazaka, kako se zabaviti? Predlažemo čak pet odličnih serija, uz napetu radnju i originalne likove lakše će vam pasti ostanak kod kuće

Piše Tea Sumić Miletić, Vinko Vuković
21. ožujka 2020. - 18:12

Večeras nam nema vanka. Ništa ni od posjete prijateljima. Tulume možemo zaboraviti. Nema nam druge nego smisliti što dobro gledati. Mi ćemo se večeras baciti u potragu i isprobavanje, o čemu ćemo vas uskoro izvijestiti, a vama do tada preporučujemo par naslova koji su nam baš prirasli srcu.

Sve su serije, neke su skroz friške, neke tek neznatno starije, žanrovi su raznoliki, a zajedničko im je što bi ih rado još jednom pogledali. Što će se vjerojatno dogoditi, potraje li ovakva situacija...

1. Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja

U moru svakakvih visoko produciranih budalaština koje nam se serviraju pod "must see" serije, nije čudno kad se dogodi da neki biser prođe ispod radara. Da naprosto potone na muljevito dno. A veći televizijski biser od ove gotičke satire samo naizgled čudnovata imena teško je pronaći. Veličanstveno aranžiran, bajkovito obojan, pametno napisan i beskrajno duhovito odglumljen, "Niz nesretnih događaja" je doslovno svakim svojim kadrom nepodnošljivo zavodljiv proizvod. Najbolje što Netflix nudi. U svakom slučaju, miljama daleko od pretencioznih papazjanija kao što je, recimo, "Stranger Things".Radnja je nebitna (uistinu, ako postoji serija u kojoj je radnja nebitna onda je to ova), ali za ljubitelje forme recimo tek kako su glavni junaci troje siročića kojima roditelji pogibaju u požaru i koji dolaze pod skrb svog najbližeg rođaka. Ekranizacija je to romana Daniela Handlera, a zasad su snimljene tri sezone.

2. Združena braća

Dok čekamo da Steven Spielberg i Tom Hanks napokon okončaju svoju ratnu televizijsku trilogiju serijom "Masters of the Air" (projekt o pilotima u Drugom svjetskom ratu nikako da iziđe iz tamne komore, a zadnje vijesti kažu da je s HBO-a prešao na Apple TV te da će koštati više od 250 milijuna dolara), vrijeme je najbolje kratiti višekratnim gledanjem "Združene braće".

Kad vam dosadi - ako je to uopće moguće - možete presjeći i s "Pacifikom", no "Združena braća" su ipak The Serija. Vjerojatno najbolje što je televizija ikada ponudila. Najuvjerljivije svakako. Rat nikad nije bio tako strašan, a heroji tako obični kao u ovih deset epizoda koje opisuju stvarni put slučajnih padobranaca iz satnije E-asy legendarne 101. divizije od Normandije preko Ardena do Orlova gnijezda.

3.The Marvelous Mrs. Maisel 

Zabavite se i opustite uz pustolovine živahne Miriam 'Midge' Maisel, Židovke iz New Yorka  s kraja 1950-ih koja odluči postati stand-up komičarka. Dok se uspinje na ljestvici klupskih zabavljača, prolazi kroz cijeli niz peripetija, kako poslovnih, tako i obiteljskih.

Osim zanimljivog zapleta i duhovitih doskočica ljupke gospođe Maisel, gledatelji hvale sjajne dijaloge, upečatljive likove, atmosferu koja ekspresno popravlja raspoloženje, visoku produkciju, raskošnu kostimografiju i scenografiju koje se ne mogu nagledati, a sve navedeno sviđa se i nama. Sviđa se i ekipi koja odlučuje o podjeli nagrada Emmy pa ih je Amazonova uspješnica do sad dobila... tko više uopće pamti koliko? 

4. The End of the F***ing World

Britanski križanac drame i crne komedije zapravo je sasvim neobična ljubavna priča dvoje 'debelo' disfunkcionalnih tinejdžera. Mračna atmosfera nalik na True detective i Stranger Things savršeno je nadopunjena odličnom glazbenom podlogom, a priča zaplet je pokupljen iz stripa odličnog Charlesa Forsmana.

Već prva scena u kojoj glavni lik sjedi u školskoj kantini i priča nam kako je, nakon što je djetinjstvo proveo ubijajući životinje, odlučio prijeći na veći plijen savršena je koliko i odvratna. Nemojte da vas prestraši, ni ubijanja životinja ni krvi neće biti ništa više nego u drugim serijama, a mladi psihopat James i barem jednako poremećena Alyssa koju, ne sluteći ništa, odabere za svoju žrtvu toliko su živopisni likovi da će vam brzo prirasti srcu, koliko god da su neprilagođeni. 

Premda je ova serija snimljena za britanski Channel 4, naći ćete ju na Netflixu

5. The Good Place

Volite li pomalo blesave komedije, ovo je serija za vas. Netflixova originalna produkcija donosi priču o djevojci koja umre i ode u raj. The Good Place. No uskoro postane jasno da stvari nisu onakve kakvima se čine. Niti ta cura zaslužuje biti u raju, niti je... Hajde, nećemo vam sve otkriti.

Bacite oko, zabavno je, šareno, veselo, puno šašavih likova, preokreta u radnji, zagonetki i nedoumica, a doznat ćete ponešto o najdubljim filozofskim dvojbama, ali na zanimljiv način. Stoga ne čudi što je ova dopadljiva serija pobrala niz pohvala i nagrada, kako za scenarij, tako i za dramatizaciju, glumu, ugođaj i originalnost.

#SERIJE#PREPORUKE SERIJA#OSTAJEMDOMA#POZITIVNA ENERGIJA

Izdvojeno