Mnogi od nas odrasli su na doručku punom ugljikohidrata - sjetite se samo svih onih feta kruha s marmeladom, zdjelica s pahuljicama, krafni i kiflića - no nutricionisti nas uče kako je za doručak bolje jesti proteine. Upravo zbog toga vas tako često gnjavimo s receptima i savjetima za pripremu jaja u ove rane ure. Ali danas nisu u pitanju jaja, nudimo vam jednu drugu opciju za doručak pun proteina. Ako još uvijek uzdišete za onim pecivima izdjetinjstva, jako će vam se svidjeti: riječ je o proteinskim palačinkama.
Po čemu se razlikuju od klasičnih, možda se pitate? Baš kao što im ime odaje, po tome što sadrže puno proteina. Veliki su hit na društvenim mrežama, ali nama ti recepti baš i nisu nešto po guštu, jer među sastojcima navode proteinski prah. To nam, moramo vam priznati, zvuči pomalo preumjetno. Čemu proteinski prah kad dobru dozu proteina u palačinke možete unijeti na puno prirodniji način.
Jedan od načina su zobene pahuljice, koje možete usitniti u prah ili ih možete skuhati u kašu pa je izblendati, drugi način je dodatak maslaca od kikirikija, a postoji i treći - dodatak sasvim običnog svježeg sira.
Da ne duljimo, evo vam recept za palačinke koje ne samo da su ukusne i brzo gotove, nego će vas dulje držati sitima. Usudili bismo se čak zaklkjučiti kako ne debljaju, jer ne sadrže brašno i šećer te zbog toga što za njihovu pripremu treba sasvim malo masnoće. U svakom su slučaju puno bolja opcija od klasičnih.
Proteinske palačinke
Sastojci
150 g svježeg sira
40 g zobenih pahuljica
50 ml mlijeka + još po potrebi
1 žličica meda ili javorovog sirupa
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/2 cimeta
1 jaje
prstohvat soli
malo maslaca
Priprema:
Sve sastojke osim maslaca pomiješajte u blenderu.
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri pa je premažite tankim slojem maslaca. Pecite male debeljuškaste palačinke, stavite ih koliko vam stane u tavu. Kad im na površini vidite mjehuriće, okrenite ih pomoću špatule.
Poslužite ih s preljevom po želji - iskušajte maslac od badema razrijeđen mlijekom i džem zagrijan uz dodatak žlice do dvije vode.