StoryEditorOCM
Spiza plusjednostavno i zdravo

Jaja u čistilištu: ukusan doručak s neobičnim dodatkom lijepo će vas zasititi i pomoći vam da smršavite

Piše Spiza SD
21. lipnja 2023. - 07:10

Što peipremiti za doručak, a da je ukusno i dugo održava sitost? Preskočite masna peiva  i slatke žitarice i umjesto toga razmislite o tome da zarijete zube u nešto zdravo. Srećom namirnica koje udovoljavaju navedenim uvjetima je puno, a jaja su definitivno pri vrhu popisa.

Ali omleti, jaja na oko, kajgane i svi ostali uobičajeni načini njihove pripreme nakon nekog vremena neizbježno će vam - dosaditi. I što da se radi? Pronađite novi način njihove pripreme. Da se ne gnjavite, obavili smo to umjesto vas i naš današnji prijedlog su jaja u čistilištu. Iako se naziv ovog recepta može činiti pomalo morbidnim, vjerujte nam kad kažemo da će vam ovaj doručak prepun proteina dati život - posebno onih jutra kada vam je posebno teško izvući se iz kreveta.

image
Shutterstock

Kako je riječ o vrlo osobitom receptu, pomoći će vam ne samo da se fino zasitite nego i da smršavite, ako vam je to cilj. Samo ih nemojte jesti s kruhom. Rexept je za dvije do četiri osobe pa količine prilagodine svojim potrebama. Na popisu namirnica je farro, žitarica puna vlakana, što također jamči sitost, a zamijeniti je možete ječmom ili čak smeđom rižom.

Jaja u čistilištu

Sastojci:

4 jaja
100 g farra 
1⁄2 žlice maslinovog ulja
50 pancete narezane na kockice
1⁄2 srednjeg luka, narezanog na kockice
2 češnja češnjaka, naribana
1⁄2 žličice crvene paprike
1 manja limenka rajčica
sol, papar

Priprema:

Zakuhajte lonac vode na jakoj vatri. Dodajte farro i kuhajte oko 20 minuta, dok ne omekša. Ocijedite.

Dok se žitarice kuhaju, zagrijte maslinovo ulje pa dodajte pancetu i pržite je dok lagano ne porumeni, zatim dodajte luk, češnjak i crvenu papriku i kuhajte oko 3 minute, dok luk ne omekša.

Umiješajte rajčice i farro ili ječam i pirjajte 5 minuta dok se lagano ne reducira. Začinite solju i crnim paprom.

Stražnjom stranom žlice napravite 4 udubljenja u umaku pa u svako razbijte po jedno jaje. Kuhajte na laganoj vatri oko 7 minuta, dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjcisu  još uvijek tekući.

Vilicom možete razbiti bjelanjke kako bi se brže skuhali.

Poslužite s tostom od cjelovitog zrna pšenice da pokupite umak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 19:40