StoryEditorOCM
Spiza plusu čas posla

Čokoladna slastica bez brašna, jaja, mlijeka i šećera gotova za 15 minuta: ovo je pravo malo čudo, a okus je bomba

Piše T. S. M.
15. studenog 2024. - 08:10

Ljubitelji slatkoga koji nastoje jesti zdravo uvijek su na mukama - kao da je svaki recept na koji naiđu pun "mina" poput brašna, šećera, ulja, maslaca... Ali srećom, postoje i iznimke, samo ih treba pronaći.

Zbog toga vam nudimo recept za slasticu bogatog čokoladnog okusa i raskošne teksture koja se priprema bez brašna, jaja, šećera i mlijeka. Kako? Samo trebate imati prave sastojke. A trebaju vam samo - tri.

Dodatni plus ovog recepta je izuzetno brza priprema, za nju je potrebno tek nekih 15 minuta, barem ako ne računamo vrijeme potrebno za hlađenje. Ono što je bitno, priznat ćete, ipak je činjenica da se nećete "umesti" od posla. Cijeli proces je zaista jednostavan i ne zahtijeva slastičarsko znanje i umijeće.

Jedino što bi vam moglo zadati probleme prilikom pripreme je proteinski prašak, ako ga nemate. U tom slučaju možete ga pokušati zamijeniti mljevenim lanom ili mljevenim chia sjemenkama, ali nemojte im dodavati vode kao kad radite "chia jaje", nego ih dodajte izravno. Druga opcija su u fini prah usitnjene zobene pahuljice. Treća opcija je potpuno zanemariti ovaj sastojak i napraviti fudge od avokada i otopljene čokolade.

Spomenimo i pitanje slatkoće. Ovaj recept ne predviđa dodavanje zaslađivača, no možete odabrati čokoladu sa zaslađivačima ili smjesi dodati malo meda kako bi postala slađa. 

U receptu to nije presdviđeno, no po želji u ovaj fudge možete dodati lješnjake ili druge orašaste plodove, a kako bi okus bio još bolji, najprije ih kratko prepecite na suhoj tavi, na umjereno jakoj vatri.

Čokoladni fudge

Sastojci:

200 g tamne čokolade
35 g proteinskog praha okusa čokolade
3 avokada

Priprema:

Otopite čokoladu na pari (stavite je u posudu koju ćete staviti iznad druge, veće, u kojoj je uzavrela voda te ćete sve kuhati na umjerenoj vatri dok se čokolada ne otopi, pazeći pritom da površina vode ne dodiruje dno posude u kojoj je čokolada).

Očistite avokado i stavite ga u blender. Dodajte mu proteinski prah i otopljenu čokoladu pa blendajte dok smjesa ne postane glatka.

Silikonski kalup obložite papirom za pečenje pa u njega ulijte smjesu za fudge i poravnajte je špatulom. Pospremite fudge u zamrzivač  na tri sata, odnosno dok se smjesa ne stvrdne. Izvadite iz kalupa i narežite na kockice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 08:12