StoryEditorOCM
Slatkomože i bez pšenice

Splićanka peče divan kuglof bez mrvice brašna! Mirisan je i sočan, a tajna je u ovom sastojku, samo ga ubacite u blender

Piše T. S. M.
21. prosinca 2024. - 10:15

Kuglof je idealna blagdanska slastica – ne samo što lijepo izgleda, nego je savršen za iskoristiti višak orašastih plodova, kandiranog i suhog voća i glazure preostalih od izrade drugih slastica. Nudimo vam fantastičan recept splitske chefice Jolande Vitaljić (koju možete - i trebate! -  pratiti na ovom Instagram profilu), poseban po tome što je bezglutenski, a mirisan, mekan i sočan baš kako i treba biti.

image
Ivona Bezmalinović

Kuglof s bademom i narančom

Sastojci:

2 velike naranče (ukupno oko pola kg)
4 jaja
1 prašak za pecivo
200 g mljevenih badema (ne moraju biti skoz fino kao brašno)
50 g šećera
50 g muscovado ili sličnog smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu

Priprema:

Cijele naranče kuhajte u vodi 20-ak minuta. Po mogućnosti koristite one bez sjemenki, kako biste ih cijele mogli staviti u sjeckalicu i samljeti u pire. U protivnom ih očistite od sjemenki prije nego ih sameljete.

Ostavite mljevene naranče da se malo ohlade, a za to vrijeme pomiješajte ostale sastojke: najprije šećer i jaja, zatim im dodajte kakao te potom prašak za pecivo i mljevene bademe. Na kraju umiješajte pire od naranče.

Prebacite smjesu u kalup za kuglof (ako nije silikonski, najprije ga nauljite i pobrašnite) pa je pecite 40-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li pečeno, a za vađenje je najvažnije da mu date malo vremena da se ohladi i stisne, oko 20 minuta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 10:17