StoryEditorOCM
Slatkoefektna slastica

Najmekši i najsočniji božićni kuglof: Sinjanka ima sjajan trik, jedan je sastojak zamijenila drugim i dobila savršenstvo

Piše T. S. M.
19. prosinca 2024. - 18:55

Jedan od najljepših kolača na blagdanskom stolu uvijek je kuglof, a da bi kuglof dobro uspio potreban je i... da vas čujemo! Dobar kalup? Točno, ali mislili smo na nešto ipak malo važnije: dobar recept. A mi ga imamo pa ćemo ga s vama podijeliti.

Dobili smo ga od Helene Šepček, Sinjanke kojoj je kuhanje kuživancija (pogledajte joj samo Instagram profil i sve će vam bitit jasno). Helena svoj kuglof peče uz dodatak soka od naranče, pa je vrlo mirisan i protkan finom aromom citrusa, a zanimljivu teksturu i još bolji okus daje mu mak.

Ono što je nama osobito drago kod ovog recepta je to što među sastojcima nije i maslac. Nije da imamo nešto protiv maslaca, ali već smo ga odlučili staviti u neke druge kolače i kekse, a kad se sve skupa zbroji, maslac na maslac, em nije zdravo, em je poprilično skupo.

Helena umjesto maslaca koristi ulje, koje ima još jedan bonus: biskvit čini još mekšim. Ako nam ne vjerujete, isprobajte pa se uvjerite. Osobitu sočnost ovoj slastici daje preljev na bazi soka od naranče, a najzahtjevniji sastojak za mnoge će biti - strpljenje. Nakon što je kuglof preliven spomenutim sirupom, treba pričakati da se potpuno upije i učini ovu slasticu apsolutno neodoljivom.

Božićni kuglof

Sastojci:

300 g brašna
200 g šećera
150 ml soka od naranče
140 ml ulja
100 g maka
3 jaja
1 prašak za pecivo
ribana korica naranče

Preljev:

200 g šećera
150 ml soka od naranče
150 ml vode

Priprema:

Jaja i šećer pjenasto umutite, dodajte im ulje, sok i koricu od naranče. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i makom.

Smjesu izlijte u kalup i pecite 40-tak minuta na 180 stupnjeva Celzija.

Dok se kuglof peče, skuhajte preljev od soka od naranče, vode i šećera. Pečeni kuglof, dok je još vruć i u kalupu, izbockajte štapićem od ražnjića, prelijte pa ga izvadite iz kalupa te ga potom i s druge strane nabockajte i prelijte. Ostavit da se sokovi upiju i da se kuglof ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 08:54