StoryEditorOCM
Slatkoma tko bi rekao!

Ovakve uštipke jeli bismo svaki dan! Tijesto je meko i prozračno, a ne upiju puno ulja. Nećete vjerovati odakle potječe

Piše Tea Sumić Miletić
27. svibnja 2024. - 19:40

Uštipci su mnogima od nas slaba točka. Toliko ih volimo na ovim našim prostorima da se sasvim opravdano zapitati kako to da nisu poznati izvan granica Balkana.

Samo što jesu.

Ali ne nazivaju se uštipcima.

Sasvim slučajno naišli smo na pojam Utah Scones, pa smo, zaintrigirani, išli malo proguglati što bi to moglo biti. A kad tamo, recept koji slijedi u nastavku. Čitamo pa se mislimo. Ma je li moguće da su ovo uštipci, samo američki? Pa gledamo sliku, a uvjerenje postaje sve čvršće, a upitinici sve veći...

Evo, bacite oko na recept pa recite sami. Sastojci su manje-više isti, a takav je i postupak. Zanimljivo je da smo u tri recepta pronašli naputak da se tijesto dva-tri puta zareže (kako se za vrijeme pečenja ne bi previše napuhalo), a upravo tako radi se u Slavoniji s poderanim gaćama, koje mnogi smatraju vrstom uštipaka.  

Jasno, postoje i određene razlike.  Ako ćete ih uspoređivati s uštipcima kakvi se peku u Dalmatinskoj zagori, razlika je očita na prvu: tijesto za naše je tekuće, kod ovih je toliko čvrrsto da se može valjati, no naši se uštipci isto tako poprilično razlikuju od onoga što se u drugim djelovima regije naziva uštipcima. 

Najveća je razlika ovdašnjih i američkih u tome što se oni ih Utaha uvijek jedu sa slatkim dodacima: šećerom u prahu, javorovim sirupom, medom, otopčljenim maslacem pomiješanim s medom...

Nije baš najjasnije zašto se ovo jelo naziva "scones", kad je to oznaka za kolače koji se u Velikoj Britaniji serviraju u čaj. Možda zbog toga što se u nekim inačicama recepta  jednoj fazi pripreme tijesto reže nožem u trokutaste oblike nalik na britanske sconese.

Malo je jasnije zašto je u nazivu ime savezne države Utah - ta je američka država domovina velike zajednice Mormona, a ta vjerska zajednica, koja živi kao da je zapela u vremenu, voli jednostavnu, skromnu hranu poput ove. To je barem objašnjenje na koje smo naišli i to jedno od rijetkih.

Unatoč nejasnoćama oko podrijetla i naziva, slastica je pronašla svoje obožavatelje i u drugim saveznim američkim državama, a oni koji je vole hvale je zbog prozračnog, laganog tijesta te tvrde da je daleko manje masna od krafni i sličnih poslastica.

Vrijedilo bi isprobati...

image
Shutterstock

"Američki uštipci" (Utah scones)

Sastojci:

450 g brašna
240 ml tople vode
50 ml ulja
1 žlica suhog kvasca
1 žlica šećera
1 ličica soli

Dodatno:

ulje za prženje
šećer u prahu 

Priprema

Pomiješajte 2 žlice brašna i oko 100 ml tople vode s kvascem te dodajte prstohvat šećera. Ostavite sa strane 10 minuta dok ne naraste.

Brašno stavite u zdjelu, dodajte mu ostale sastojke i smjesu s kvascem pa zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite da se diže oko pola sata.

Kad se tijesto diglo, napunite veliku tavu uljem i dobro ga zagrijte na srednje jakoj vatri.

Tijesto premijeesite, razvaljajte u krug, podijelite na 12 djelova pa svaki razvaljajte u krug ili kvadrat te zarežite 2-3 puta, a zatim pržite sa svake strane oko 1-2 minute pa vadite na upijajući papir i pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 01:24