Jedna od najboljih kombinacija okusa kad su slastice u pitanju su mak i limun. Nije dosadna, fino osvježava, a ono što ju čini tako dobrom je to što se okusi tih dviju namirnica tako dobro nadopunjuju jer kiselkasti limun razvedrava bogati i opojni okus maka.
Kombinacija je to koju mnogi obožavaju i jedna je od najpopularnijih u slastičarstvu srednje i istočne Europe, no najčešće je rezervirana za kolače poput makovnjače, keksića i biskvita natopljenog sirupom, stoga nas je oduševio recept za opijum tortu, kremastu, raskošnu slasticu u kojoj arome maka i limuna nadopunjuje vanilija.
Posebno nam se sviđa što je upotpunjena lemon curdom, kremastim namazom na bazi limuna, maslaca i jaja koji se baš lijepo udomaćio i na našim prostorima. Opijum tortom očarala nas je Vlasta koju pratimo na Instagramu Vlastina kuhinja. Vlasta nam je rekla da je recept pronašla kod Saše Luketin i malo prepravila po svom guštu te ga je rado podijelila s našim čitateljima.
"Ovo je najbolja torta od maka, vanilije i limuna, topi se u ustima, baš je san snova. U receptu su navedeni sastojci za jednu koru, a peku se tri ili četiri. Ja sam ih pekla u kalupu promjera 23 cm, a vi ih možete peći i u manjem pa će torta biti viša. Lemon curd treba pripremiti barem večer prije, a složenu tortu možete premazati ostatkom kreme ili tučenim ganachem od bijele čokolade, kao što sam ja napravila", poručila je.
Opijum torta
Sastojci:
Kora
3 bjelanjka
5 žlica šećera
3 žlice mljevenog maka
2 žlice oštrog brašna
Krema:
700 ml mlijeka
160 g šećera
2 vanilin šećera
9 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
200 g maslaca
2-3 žlice maka u zrnu
korica jednog limuna
Lemon curd:
2 limuna, sok i korica
100 g šećera
50 g maslaca
2 jaja
Priprema:
Za koru miksajte bjelanjke uz postupno dodavanje šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte im ostale sastojke pa oprezno izmiješajte. Smjesu prebacite u kalup za torte obložen papirom za pečenje i pecite oko 13 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Postupak ponovite 3 ili 4 puta.
Za kremu pristavite 500 ml mlijeka i šećer, a ostatak mlijeka izmiješajte sa žumanjcima i pudingom pa ih dodajte u kipuće mlijeko. Kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne, a u toplo umiješajte maslac, naribanu koricu limuna i mak. Pokrijte prijanjajućom folijom
Lemon curd pripremite unaprijed tako što ćete sok i koricu limuna uz povremeno miješanje skuhati na pari sa šećerom i maslacem. Kad se maslac otopi, umiješate jaja koja ste prethodno izmiksali te nastavite kuhati na pari 10-ak minuta uz konstantno miješanje. Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ojhladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak da se stegne.
Tortu složite u obruč tako da na svaku koru stavite lemon curd, a zatim dio kreme. Složenu tortu premažite ostatkom kreme ili ganachem od bijele čokolade: otopite 400 g kvalitetne bijele čokolade sa 120 ml slatkog vrhnja, dobro izmiješajte, ohladite pa izmiksajte. Tortu ohladite preko noći i ukrasite po želji.