Kremastim tortama jednostavno ne znamo reći ne pa nam je ova ljepotica koju smo pronašli na Instagram profilu Irene Gavran, Pregacha, naprosto neodoljiva. Ono što nam je osobito interesantno u Ireninom receptu su sastojci.
Možda bi se na prvu moglo pomisliti da će za ovu tortu biti potrebno istući puno slatkog vrhnja, ali ne - debeli sloj kreme zapravo se sastoji od kokosovog mlijeka i mascarponea. Irena napominje kako bi bilo dobro u tortu ubaciti i neko voće pa iskreno priznaje da se nije mogla sjetiti što bi dobro išlo s kokosom i čokoladom.
Naš prijedlog su maline, a vi radite kako vam je draže, čak i ako ništa ne dodate vjerujemo da ćete dobiti izvrsnu slasticu jer Irena je prava majstorica. Uz njeno dopuštenje prenosimo vam recept.
Kremasta torta od kokosa i čokolade
Sastojci:
Biskvit
100 g tamne čokolade
100 g maslaca
2 jaja
70 g šećera
1 vanilin šećer
60 g brašna
1/2 praška za pecivo
Prstohvat soli
1/2 žličice instant kave
kokos mrvice i šećer
Krema
3 konzerve kokosovog mlijeka
150 g šećera
1 žličica paste od vanilije
100 g gustina
100 g bijele čokolade
100 g maslaca
250 g mascarpone sira
Ganache
100 g mliječne čokolade
70 g slatkog vrhnja
Priprema:
Za biskvit otopite čokoladu i maslac na pari. Jaja miksajte sa šećerima, a kad udvostruče volumen, dodajte im otopljenu čokoladu i maslac pa izmiješajte.
U smjesu jaja i čokolade dodajte suhe prosijane sastojke, promiješajte pa tijesto istresite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje koji ste dodatno namastili i posuli kokos mrvicama i šećerom. Pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Jednu konzervu mlijeka prokuhajte sa šećerom i vanijom, a drugu promiješajte sa gustinom pa je dodajte prvoj i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.
Maknite kremu s vatre pa joj dok je još vruća dodajte čokoladu i maslac, dobro promiješajte, pokrijte prozirnom folijom pa ohladite u hladnjaku.
Izmiksate mascarpone s kremastim dijelom treće konzerve mlijeka, a onaj tekući dio ostavite za poškropiti biskvit (možete dodati i malo ruma).
U smjesu s mascarponeom ubacujte žlicu po žlicu ohlađene kreme od kokosa i miksajte dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Kremu razmažite preko namočeniog biskvita i poravnajte pa tortu prelijte ganacheom.