StoryEditorOCM
SlatkoMarillenknödel

Knedle s marelicama: ljetna poslastica dostojna cara najbolja je po ovom starom receptu, svaka će vam se topiti u ustima

Piše T. S. M.
2. srpnja 2024. - 19:20

Mi smo se baš zaželjeli knedla, a vi?

Dok ne pristignu prve potpuno zrele šljive, knedle možete raditi i s marelicama. Nekima su ovakve knedle čak i draže od onih sa šljivama.

Legenda kaže da je Ferdinand I., car Austrije i hrvatsko-ugarski kralj, toliko volio Marillenknödel da ih je jednom poželio kad marelice nisu bile u sezoni, a kad su mu ukazali na taj problematičan detalj rekao je: "Uopće me ne zanima, ja sam car i želim knedle od marelica". Nažalost, nije nam poznato kako je ta zgoda završila.  

image
Shutterstock

Kako bi vam knedle s marelicama najbolje uspjele, bitno je pronaći zrele voćkice, jer nedozrele imaju neugodno kiselkastu aromu te, također, pri izradi tijesta ne koristiti previše brašna. Stoga svaku marelicu koju namjeravate uvaliti u knedlu dobro opipajte, a brašna najprije dodajte samo dio te ostatak stavite samo po potrebi.

Kako bi vam knedle s marelicama još bolje prijale, smjesi krušnih mrvica i maslaca dodajte i malo nasjeckanih badema.

Za potpuni užitak poslužite ih uz sladoled, najbolje onaj od vanilije, ili grčki jogurt kojem ste, po želji, dodali malo meda ili šećera i par kapi limunovog soka (no sasvim je dobar i bez toga).

image
Shutterstock

Knedle s marelicama

Sastojci:

500 g krumpira
180-200 g brašna
50 g maslaca
50 g krušnih mrvica
1 žlica maslaca
12-15 marelica
1 jaje
šaka badema
šećer za posipanje
sol

Priprema:

Skuhajte krumpir u kori, ogulite ga pa ga usitnite gnječilicom ili ga protisnite kroz štrukapatatu. Dodajte mu oko 180 g brašna, malo soli, jaje i 50 g maslaca pa umijesite tijesto. Ako je jako ljepljivo i mekano, dodajte još brašna.

Od tijesta kidajte komadiće, oblikujte ih u diskove pa svakom na sredinu stavite očišćenu marelicu (ili polovicu, ako su velike), potom tijesto oblikujte u kuglicu s marelicom u sredini.

Kuhajte knedle u kipućoj, posoljenoj vodi desetak minuta pa ih vadite šupljikavom žlicom u vatrostalnu posudu.

Kad su kuhane, u tavi otopite,aslac, na njemu lagano prepržite nasjeckane bademe i krušne mrvice pa potom u tavu ubacite knedle. Ugasite vatru, a tavu malo zavrtite kako bi se sve knedle obložile mrvicama. Na kraju pospite knedle šećerom te ih poslužite uz sladoled od vanilije ili grčki jogurt. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 19:21