StoryEditorOCM
Slatkomože li bolje?

Dalmatinka peče najbolju pitu od jabuka: Ana kombinira prhku slasticu s finom, svilenkastom kremom, spoj je savršen!

Piše T. S. M.
26. rujna 2024. - 07:05

Može li pita od jabuke biti još bolja? Hmmm... teško. No ipak, čini se da može. Mimo kremaste kolač, premda sko veliki obožavatelji prhkih kolača poput pite i zato nam se jako, jako svidio recept na koji smo naišli na Instagramu Tirkizna Ana. Dubrovačka slastičarka podijelila je sa svojim pratiteljima (savjetujemo vam da to postanete, ako već niste) ideju za pitu od jabuka upotpunjenu, pogađate, kremom.

Nama se ideja jako svidjela pa smo je zamolili dopuštenje da vam s njenog weba Tirkizna prenesemo recept. Kako ju je opisala Ana, riječ je o finoj, prhkoj piti s jabukama uz dodatak svilenkaste slastičarske kreme.

"Pita od jabuka miriše na kraj ljeta, miriše na jesen i nostalgiju. Miriše na djetinjstvo, na najdraže mirise iz mamine i bakine kuhinje. Njihove slastice su uvijek bile najbolje, iz onih starinskih bilježnica žutih stranica... E, to su bila bezbrižna vremena", zapisala je Ana, a mi se u potpunosti slažemo.

image
Privatni album

Pita od jabuka sa slastičarskom kremom

Sastojci

Tijesto

250 g brašna
pola praška za pecivo
50 g mljevenih badema
70 g šećera u prahu
korica jednog limuna
150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
1 jaje

Slastičarska krema

3 žumanjka
350 ml mlijeka
60 g šećera
1 vanillin šećer
2 velike žlice gustina

Karamelizirane jabuke

4 jabuke
1 žličica cimeta
50 g smeđeg šećera
60 g maslaca

Priprema:

Od svih sastojaka za tijesto zamijesite (brzo) kompaktnu kuglu. Napravite od kugle disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.

Ogulite jabuke, očistite ih od peteljki i koštica. Narežite jabuke na sitne kockice, stavite u lončić s maslacem, šećerom i cimetom, miješajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju. Maknite s vatre, stavite u staklenu zdjelu i ohladite na sobnoj temperaturi.

Za slastičarsku kremu miksajte žumanjke sa šećerima, dodajte gustin i malo mlijeka, sve lijepo sjedinite. U lončiću zakuhajte ostatak mlijeka gotovo do vrenja, dodajte smjesu sa žumanjcima i miješajte na srednjoj vatri dok ne dobijete puding. Maknite s vatre, prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.

Izvadite hladno tijesto iz hladnjaka i odvojite manji dio koji ćete naribati po vrhu (zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u zamrzivaču).Kalup za tart premažite maslacem i pospite brašnom, razvaljajte tijesto na veličinu kalupa. Tijesto premažite slastičarkom kremom, na kremu posložite karamelizirane jabuke. Na jabuke naribajte tijesto iz zamrzivača.

Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite pitu do zlatno žute boje (40 minuta). Izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 07:07