StoryEditorOCM
Slatkolagana, a moćna

Baklava u koju ide tri puta manje šećera: zbog ovog je sastojka sočna kao klasična, zaboravit ćete na onaj stari recept

Piše T. S. M.
30. rujna 2024. - 13:33

Baklavu ili obožavate ili mrzite. Neprijatelji joj zamjeraju da je preslatka ili presuha, no oni koji je vole znaju da je upravo takva kakva treba biti i da je svrha šećernog sirupa u tome da je učini sočnom, ali i da drži sve sastojke na okupu.

No, nekima ni to nije dovoljno dobar razlog za zaliti slasticu sirupom toliok slatkim da od njega trnu zubi. E pa dobro, evo, za one koji bi voljeli guštati u baklavi, a pošto-poto žele smanjiti količinu šećera iz izvornog recepta, nudimo recept u koji ide znatno manje šećera. Ta je modifikacija moguća zbog toga što se nadjev razlikuje od klasičnog.

Za razliku od uobičajenog nadjeva za baklave, u ovom se slučaju koristi smjesa u koju idu još i jaja, te jogurt, što slasticu čini sočnom i mekanom pa nema potreba za uobičajenim sirupom. Malo ga, ipak, trebate staviti, jer u protivnom to neće biti to, a ako ga baš nikako ne želite koristiti, kolač zalijte blago zagrijanim medom kojem ste dodali svježe cijeđen sok od limuna.

Baklava s jogurtom 

Sastojci: 

600 g oraha
500 g kora za pite
250 g maslaca
4 jaja
3 čašice jogurta
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo

Preljev:

350 g šećera
500 ml vode
1 limun

Priprema:

Najprije skuhajte preljev: u vodu stavite šećer pa ih kuhajte dok ne dobijete sirup (umočite žličicu, kapnite malo na ta njur pa prstima provjerite je li ljepljiv). U gotovi i malo ohlađen sirup dodajte limunov sok. Neka se hladi dok radite baklavu.

Orahe sameljite i pomiješajte ih s vanilin šećerom. Maslac otopite.

Izmiješajte 2/3 otopljenog maslaca, jaja, jogurt i prašak za pecivo.

Na dno posude za pečenje stavite dvije kore pa ih premažite smjesom s jogurtom, zatim stavite još jednu koru te i nju premažite istom smjesom. Potom ide treća kora koju ćete posuti orasima, a zatim dalje redajte koru, smjesu s jogurtom, koru, smjesu s jogurtom, koru pa orahe, dok ne potrošite sve sastojke. Zadnju koru nemojte posipati ni premazivati smjesom, nego je dobro poškropite otopljenim maslacem.

Izrežite baklavu na rombove ili kocke pa je stavite peći na 180 Celzijusovih stupnjeva nekih 15 minuta, zatim temperaturu smanjite na 160 i pecite dok baklava ne uhvati lijepu boju.

Pečeni kolač odmah prelijte sirupom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 13:34