StoryEditorOCM
Slanodomaći je najbolji

Za zdraviji, ukusniji i bolji kruh trebat će vam ostatak od doručka: ubacite ga u tijesto i gledajte kako se događa čudo

Piše T. S. M.
9. lipnja 2024. - 12:56

O, ne, opet niste kupili kruh, a nedjelja je? Nema veze, idemo ga napraviti. Nudimo vam top recept za domaći kruh, mekan, mirisan i jako ukusan, a ono što je kod ovog kruha najbolje - bit će jednako dobar još barem dva dana. A pritom će vam potaknuti probavu i pružiti vam zdravu dozu zdravih masnoća, vitamina i minerala.

Tajni sastojak ovog kruha tek će vam biti pravo iznenađenje...

Ovo je takozvani kruh s kašom. Kaša može biti ječmena, heljdina ili zobena, a mi smo se odlučili za verziju sa zobenom, jer većina nas pri ruci ima zobene pahuljice. Bitno je da su pahuljice skuhane i ohlađene, zbog toga se za ovakav kruh obično koriste zobene kašice preostale od doručka.

image
Shutterstock

Pored toga, među sastojcima su i sjemenke - chia, lanene, sezam, bučinee i suncokretove, ovisno o tome koje imate pri ruci i koje više volite. Pripazite s lanom i chiom jer će apsorbirati vodu iz tijesta, nemojte ih staviti previše.

Jedna žlica chije i do 2 žlice lana sasvim vam je dosta na ovu količinu brašna, no ni s ostalima nemojte pretjerivati ako želite da kruh ima teksturu kao klasični. Ako su vam dragi i teški, gusti tipovi kruha, nemojte se obazirati na spomenuta ograničenja. U svakom slučaju, bučine i suncokretove malo tostirajte za ljepši okus.

Kruh s kašom

Sastojci:

500 g brašna
200 g hladne zobene kaše
300 ml mlake vode
1 vrećica suhog kvasca
½ žlice šećera
1 žličica soli
sjemenke po izboru
šaka zobenih pahuljica za posipanje

Priprema:

Stavite kašu u veliku zdjelu, dodajte  vodu, brašno, sjemenke, šećer, sol i kvasac pa dobro izmiješajte, pokrijte i ostavite da se diže 1 sat ili dok se gotovo ne udvostruči.

Istresite tijesto na dobro pobrašnjenu površinu i premijesite ga. Bit će dosta mekano, ali to je u redu. Oblikujte štrucu i stavite je u neprianjajući kalup za kruh ili u užu posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.

Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji još 45 minuta. Trebalo bi se proširiti da ispuni lim.

Kad se kruh digao, zarežite ga po dužini tijesta i pospite zobenim pahuljicama pa ga stavite peći na 220 stupnjeva Celzija. Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još 30 minuta. Pažljivo okrenite štrucu i udarite po dnu. Ako zvuči šuplje, onda je kruh gotov. Ako nije, vratite u pećnicu na još 5 minuta.

Okrenite štrucu na rešetku i ostavite je da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 12:57