StoryEditorOCM
Slanomeke k‘o duša

Za bublice mekane poput oblaka u tijesto trebate dodati još jedan sastojak. Neki će se iznenaditi, ali jako je djelotvoran

Piše T. S. M.
30. svibnja 2024. - 08:15

Jedina bolja stvar od friškog domaćeg kruha za napraviti dobar sendvič su - domaće bublice. Zamislite samokoji bi gušt bio kad biste svoje najdraže sastojke za "sendvu" mogli ubaciti u još tople, pahuljasto mekane bublice... Hm, a zašto ne biste mogli? Tako ih je jednostavno napraviti ako imate dobar recept i znate za mali tajni dodatak koji ih pretvara u najmekše pecivo koje ste okusili.

Nemate? Nema veze, imamo mi. A znate koji mu je tajni sastojak? Najobičniji mogući kuhani krumpir. Ako ste probali kruh s krumpirom, koji se već neko vrijeme nudi u prodaji, sigurno znate koliko je mekan. Ma znate to i ako ste ga samo malo štipnuli kroz ambalažu.

Sačuvajte i vodu u kojoj se kuhao pa je iskoristite za pripremu peciva, bit će puna škroba, što je dobro za tijesto.

Jedini problem ovog fantastičnog recepta je u tome što zahtijeva dosta vremena. Ali znate kako se kaže: strpljen - spašen...

image
Shutterstock

Mekane bublice s krumpirom

Sastojci

750 g brašna
210 g zgnječenog kuhanog krumpira
90 g maslaca
75 g šećera
110 ml vode 
2,5 žličice suhog kvasca
2,5 žličice soli
2 jaja

Priprema:

Pomiješajte vodu, žličicu šećera i kvasac, zatim smjesu pokrijte i ostavite 10-ak minuta da naraste.

Stavite brašno, preostali šećer i sol u zdjelu pa ih promiješajte kuhačom, a zatim im dodajte smjesu s kvascem, pire krumpir, jaja i omekšali maslac. Miksajte 8-12 minuta ili dok tijesto ne postane elastično pa ga pokrijte i ostavite da se diže oko sat i pol.

Nakon toga ga premijesite i podijelite na 12 komada pa svaki komad oblikujte u lopticu.

Slažite bublice u nauljeni lim za pečenje i pripazite na razmak jer će narasti.

Pokrijte bublice i ostavite ih da se dižu oko sat vremena, a zatim ih stavite u pećnicu zagrija u na 180 stupnjeva i pecite 20-ak minuta.

Po želji ih prije pečeenja možete premazati smjesom otopljenog maslaca i meda kojoj možete dodati sol i češnjak ako ih želite jesti sa slanim jelima i nadjevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 05:32