Volite li slano pecivo, mogao bi vam se svidjeti recept za fino začinjene trokutaste pogačice po uzoru na poznate britanske sconese. Scones je, podsjetimo, pecivo koje se obično poslužuje uz čaj, prekriveno gustim slatkim vrhnjem i džemom. Kako se radi s praškom za pecivo brzo je gotovo, a zahvaljujući visokom sadržaju maslaca koji prilikom dodavanja mora biti vrlo hladan, ima očaravajuću, pomalo ljuskastu teksturu.
Ove se pogačice, baš poput sconesa, pune maslaca, ali pored njega sadrža i cheddar sir, šunku te začine poput češnjaka u prahu, papra i vlasca. Hit su na društvenim mrežama, komentari su puni pohvala, a u jednom stoji da se u njihovoj kući peku već nekoliko vikenda zaredom i da su toliko popularne da se odmah razgrabe pa su počeli raditi mini verzije kako bi barem malo dulje potrajale. Pripremate li ih za neko okupljanje, za kakva će u narednim tjednima biti puno prilika, savjetujemo vam da upravo tako postupite kako bi svatko mogao kušati koliko su dobre.
Pogačice sa sirom i šunkom
Sastojci:
250 g brašna
113 g maslaca (zamrznutog)
110 g šunke
100 g nasjeckanog cheddar sira
12 g praška za pecivo
160 ml mlaćenice
3 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
3/4 žličice češnjaka u prahu
1 jaje
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, češnjak u prahu, sol i papar. Umiješajte vlasac i naribani sir.
Naribajte smrznuti maslac. Dodajte ga smjesi od brašna i miješajte dok ne dobijete smjesu punu mrvica veličine graška ga je stavite u hladnjak.
Od mlaćenice odvojite jednu žlicu i sačuvajte je sa strane, a ostatak pomiješajte sa žumanjkom. Dodajte ih smjesi s brašnom, ubacite sitno nasjeckanu šunku i zatim miješajte dok se tijesto ne poveže.
Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu, pobrašnjenim je rukama oblikujte u disk promjea 20 cm pa ga oštrim nožem izrežite na 8 trokuta i prebacite ih na pobrašnjeni tanjur i spremite u hladnjak na najmanje 15 minuta.
Pogačice prebacite na lim za pečenje obložen papirom pazeći na razmak i premažite mješavinom preostalog bjelanjka i jedne žlice mlaćenice pa ih pecite 20-25 minuta na 200 stupnjeva Celzija, odnosno dok lagano ne porumene.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....