Ako ste ljubitelj pizze, a još k tome volite da je pizza toliko puna sira da se sve razvlači i curi te se još pritom ubrajate u one koji toliko vole luk da bi ga najradije stavili i u kolače, imamo pravi recept za vas. Ova je slana pogača, pitta ili kako je već želite zvati bezobrazno puna sira, a sadrži i predivan sloj lijepo zapečenog luka.
Riječ je o jelu koje nosi naziv fugazetta, ali unatoč nazivu i gornjem opisu nije potekla iz talijanske kuhinje. Ali neke veze s Italijom bi ipak mogla imati, jer riječ je o specijalitetu iz Argentine, u kojoj postoji i brojna talijanska manjina koja je, od focaccije ili nekog drugog sličnog jela iz svoga zavičaja uz utjecaje na koje je naišla na novom kontinentu zakuhala recept za ovu hrskavu i sočnu divotu.
Fugazetta
Sastojci:
Tijesto:
400 g brašna
80 g pšeničnog griza (ili još brašna)
350 g vode
3 g svježeg kvasca ili 1g suhog
10 g soli
Nadjev:
750 g mozzarelle ili sličnog topivog sira
2-3 luka
Priprema:
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga preklopite 3 puta i stavite u hladnjak preko noći, a sutradan ga izvadite barem tri sata prije nego ćete peći fugazettu. Alternativno, zamijesite ga s malo više kvasca od navedene količine (1 vrećica biti će dosta) pa ga pokrijte i pustite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Za to vrijeme vrlo tanko narežite luk pa ga potopite u hladnu, posoljenu vodu na otprilike pola sata.
Tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte i oblikujte u kružni oblik promjera oko 25 centimetara ili se ravnajte prema veličini posude u kojoj ćete peći fugazettu - trebala bi biti okrugla i po mogućnosti od lijevanog željeza.
Na dno posude stavite luk, prekrijte ga tijestom, na tijeesto stavite naribani sir pa ga pokrijte drugom polovicom. Prelijte maslinovim uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220-250 stupnjeva Celzija. Pecite 20 minuta do pola sata, ovisno o jačini pećnice. Gotovu fugazettu preokrenite na tanjur, tako da sloj s lukom završi na vrhu.
Drugi je način pripreme ovog jela sličan, ali se sastojci slažu obrnutim redom, tako da je na dnu tijesto, zatim ide sloj sira pa drugi sloj tijesta dok je luk na vrhu. U tom slučaju peče se na temperaturi od 220 stupnjeva 25 minuta, a zadnje tri minute pečenja fugazettu treba prebaciti na najvišu rešetku, kako bi se luk zapekao i karamelizirao.