StoryEditorOCM
Slanospecijalitet za pet

Uštipci od sira izvana hrskavi, iznutra mekani poput pjene: tope se u ustima, a za najbolji okus zaslužan je ovaj sastojak

Piše T. S. M.
12. kolovoza 2024. - 11:33

Netko će reći da su uštipci zimska hrana jer su prženi i obično se jedu sa zrelim sirom, po mogućnosti iz mišine, i pršutom, ali to je samo stvar stava.

A mi takav ne podržavamo. Uostalom, i ljeti rado jedemo pikantne sireve, kao i pršut i druge suhomesnate delicije, samo smo malo umjereniji u tome. Što se, pak, tiče prženja, zar cijelog ljeta ne uživamo u pohanim tikvicama i balancanama, prženim lignjama, ribi i kozicama?

Eto, što više dodati - osim recepta za fenomenalne uštipke sa sirom u koje ide i mlada kapulica, kao sastojak koji ih čini osobito zanimljivima. Koriste se samo stabljike, mislimo na onaj tamnozeleni dio, dok bijeli, najslađi dio kapulice slobodno možete grickati kao prilog uz ove fine uštipke (ili možda, ako vas sreća posluži, dobru janjetinu s ražnja ili ispod peke - a i u tom će vam slučaju ovi uštipci dobro doći kao predkelo ili prilog).

Dodatni bonus ovog recepta koji nam stiže iz turske kuhinje je to što (osim sira) ništa ne morate vagati i precizno odmjeravati - sastojci su određeni na šalice (one za bijelu kavu).

Uštipci od sira

Sastojci:

150 g ribanog masnijeg sira
2,5 šalice brašna
1,5 šalica mlijeka
1 žličica soli
1 paketić praška za pecivo
3-4 mlada luka (samo stabljike)
3-4 grančice peršina
2 jaja
ulje za prženje

Priprema:

Pomiješajte jaja, mlijeko, sol, brašno i prašak za pecivo, kad dobijete jednoličnu, ljepljivu smjesu dodajte naribani sir (goudu, cheddar, mrvljenu fetu ili koji drugi sir po vašem ukusu), nasjeckanu mladu kapulicu i usitnjen i peršin pa sve izmiješajte.

Žlicom vadite po malo tijesta pa spuštajte hrpice na vrelo ulje, malo ih spljoštite poleđinom žlice i pržite dok s obje strane ne dobiju lijepu boju. Izvadite na upijajući papir i poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 13:52