StoryEditorOCM
Slanoa gdje su ptičice?

Skromno jelo od graha nastalo u doba nestašice danas je specijalitet: probajte kako je dobro kad se skuha na ovaj način!

Piše Spiza SD
7. studenog 2023. - 08:05

U vremenima oskudice bio je važno snaći se s malobrojnim i škrtim namirnicama koje su bila na raspolaganja, a rezultat te prisilne kreativnosti je obilje jela u kojima se s vrlo malo postiže jako puno. Ponajprije okusa. Jedno od takvih jela je talijanski način pripremanja graha tako da podsjeća na gulaš od divljači.

Fagioli all‘Uccelletto jedan je od specijaliteta toskanske kuhinje o kojem je još 1891. pisao Pellegrino Artusi u svome djelu La Scienza in cucina e l‘arte di mangiar bene (Znanost u kuhinji i umijeće dobrog jedenja) primjećujući kako je ovo jelo jako dobro kao samostalan obrok, ali također i sjajan prilog uz kuhano meso.

Onima koji pomalo razumiju talijanski možda će biti nejasno što u nazivu jela radi riječ uccelletto, odnosno pričica. Tajna je u tome što se u ovom jelu za pripremu graha koriste dodaci koji inače idu u jela sa sitnom pernatom divljači. Dakle, u ovom grahu nećete pronaći nikakve pričice, ali bi vas njegov okus na njih mogao podsjetiti.

Fagioli all’uccelletto

Sastojci:

400 g rajčica (konzerviranih ili svježih)
250 g graha sorte cannellini 
250 g talijanske kobasice
3 režnja češnjaka
1 grančica kadulje
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Potopite grah preko noći pa ga ocijedite, isperite i stavite kuhati. Kad je gotov, procijedite ga, ali sačuvajte otprilike 1 punu čašu vode u kojoj se kuhao.

Zagrijet maslinovo ulje. Dodajte mu grubo natrganu kobasicu (samo izvadite meso iz crijeva) pa je pirjajte desetak minuta uz dodatak protisnutog češnjaka i kadulje, usitnjujući usput kobasicu drvenom kuhačom. Zatim dodajte narezane rajčice pa kuhajte  15-ak minuta. 

Izvadite kadulju, dodajte grah i vodu u kojoj se kuhao, promiješajte pa provjerite treba li dodati još soli. Kuhajte još 10-15 minuta, pred kraj popaprite te poslužite uz meso po želji ili samo, uz prepečeni seljački kruh.

Prema drugoj, također popularnoj verziji jela, nakon što ste pomiješali grah sa ostalim sastojcima, umjesto na vatru sve skupa treba staviti u pećnicu i peći 25-30 minuta. Na ovaj način jelo ima još bolji okus pa vam savjetujemo da isprobate obje varijante. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 03:43