Salata od kupusa je zdrava i ukusna, a kad imate pomalo "tanak" ručak, baš će ga lijepo upotpuniti. Želite li isprobati malo drugačiju salatu od kupusa, pripremite popularni američki coleslaw. Posebnost ove salate je to što je jako kremasta i što pored kupusa uključuje naribanu mrkvu, a često i ljutiku ili mladi luk. Što god koristili, bitno je da su sastojci vrlo fino nasjeckani ili naribani.
No, coleslaw je već neko vrijeme na zlu glasu jer je prepun zasićenih masnoća - za pripremu tog famoznog kremastog umaka, naime, koristi se majoneza. Mi vam predlažemo modernu verziju, u kojoj je dio majoneze zamijenjen grčkim jogurtom ioli kiselim vrhnjem s masti. Mogli bismo je nazvati coleslaw light...
Kremasti coleslaw "light"
Sastojci:
500 g kupusa
100 g mrkve
120 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja s manje masti
75 g majoneze
1 žlica octa
1 žličica senfa
1/2 žličice šećera
1 ljutika ili 2 stabljike mladog luka
sjeckani peršin
sol
Priprema:
Naribajte ili sitno nasjeckajte kupus i mrkvu, peršin usitnite, a ljutiku ili mladi luk nasjeckajte po želji.
Pomiješajte ostale sastojek u kremasti umak pa njime prelijte povrće. Promiješajte, kušajte okuse pa ih po potrebi prilagodite. Ohladite salatu u hladnjaku oko pola sata prije posluživanja.