Brokula je zdrava i vrijedna namirnica koju trebamo jesti što češće, ali kako ćete to objasniti onima koji ju redovito miču s tanjura? Pričekajte dok probaju polpetice za koji vam donosimo recept, počet će vam tražiti još jednu porciju!
Ljepota ovog recepta je u jednostavnosti, ali i u tome što brokulu spaja s mozzarellom - vidjet ćete kako će se otopljeni sir lijepo rastezati kad ih pokušate rezati ili gristi.
Dodatni bonus je u tome što pšenično brašno koje zahtijeva ovaj recept možete bez problema zamijeniti pirovim ili nekim drugim po svom izboru, pa čak i gustinom, a možete ga i potpuno izostaviti ako umjesto njega dodate žlicu chia sjemenki koje će preuzeti ulogu zgušnjavanja smjese.
Čak i jaje možete zamijeniti - mljevenim lanom ili chia sjemenkama pomiješanima s istom količinom vode.
Polpete od brokule
Sastojci:
110 g mozzarelle
2 režnja češnjaka
1 glavica brokule
1 jaje
1/2 luka
2 žlice brašna
¼ žličice origana
½ žličice soli
¼ žličice crnog papra
ulje za prženje
Priprema:
Usitnite brokulu u blenderu dok ne dobijete mrvice nalik na kus-kus ili je vrlo sitno nasjeckajte nožem.
Pomiješajte usitnjenu brokulu sa sitno nasjeckanim lukom, usitnjenim češnjakom, naribanim sirom, brašnom i začinima. Miješajte dok se smjesa dobro ne poveže pa oblikujte okrugle polpetice.
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa pržite polpete dok ne postanu hrskave, oko pet minuta sa svake strane. Izvadite ih na upijajući papir i poslužite uz neki zgodan umak za umakanje i salatu.