Trebate li ideju za brzinski obrok iz jedne posude, evo vam je. Manistra na pome. Dosadno? Ma nije, jer ovo nije obična tjestenina sa šalšom od rajčice nego pasta al forno, što će reći zapečena pašta.
Za pripremu će vam trebati tek malo više vremena nego za pripremu klasične tjestenine sa šalšom, a ako budete koristili pome iz konverve, bit ćete gotovi još puno, puno prije. Ljepota ovog jela je u tome što se tjestenina s rajčicom slojevito kombinira sa sirom pa je rezultat i više nego zadovoljavajući
Pasta al forno s rajčicom
Sastojci
800 g rajčica (ako vam se žuri, koristite one iz konzerve)
500 g tjestenine
250 g mozzarelle
150 g ribanog parmezana
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica sušenog origana
1 žličica sušenog bosiljka
2 češnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente.
U međuvremenu zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak i kuhajte uz stalno miješanje dok češnjak ne zamiriše. Dodajte rajčice (neocijeđene), origano, bosiljak, sol i papar. Kuhajte 10-15 minuta uz povremeno miješanje dok se smjesa malo ne zgusne. Po potrebi dodajte još soli i papra po ukusu.
Nakon što ocijedite tjesteninu, rezance vratite u lonac i prelijte umakom. Promiješajte da se sjedini. Lagano premažite posudu za pečenje, dodajte polovicu tjestenine, pospite je polovicom parmezana i mozzarelle. Prekrijte preostalom tjesteninom i sirom.
Zapecite kratko u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, samo da se sir otopi i jelo dobije koricu.