Jedete li prokulice? Trebali biste! To što su vam možda mrske uopće nije važno, jer sjajan su izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrže i brojne minerale poput kalija, mangana, željeza, magnezija, bakra i kalcija te pored toga još i bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin...
Zelene bombice zdravih sastojaka, nažalost, mnogima su na crnoj listi najmrže hrane, no razlog je taj što ih ne znaju pripremiti kako treba. Najčešća pogreška koju im činimo na štetu je prekuhavanje, što bi svakako trebalo promijeniti - nutricionisti tvrde da ih je dovoljno kuhati na pari pet minuta ili kratko blanširati. Gurmani će se, pak, složiti da bi im možda ipak trebala još koja minutica u loncu ili, još bolje, u tavi. Pazite ovo: nakon što ste ih kratko prokuhali u slanoj vodi, ubacite ih u tavu s češnjakom, maslacem ili maslinovim uljem te peršinom ili nekim drugim zelenim začinom. Dobit ćete jako ukusan prilog kuhanoj tjestenini, a možete ga pomiješati i s rižom.
Nudimo vam jedan recept na tom tragu, isproban i odličan. Ako se panceta ne uklapa u režim prehrane kojeg se držite, zamijenite je orasima, ali tostirajte ih odvojeno i ubacite u jelo prije posluživanja.
Tjestenina s prokulicama
Sastojci:
400 g prokulica
200 g tjestenine
100 g krem sira
50 g pancete narezane na kockice
25 g maslaca
1 ljutika
2 režnja češnjaka
50 ml bijelog vina
1 limun
50 g parmezana
sol, papar
Priprema:
Kratko prokuhajte prokulice u posoljenoj vodi. Skuhajte i tjesteninu, malo vode sačuvajte.
Pancetu pržite dok ne postane hrskava pa izvadite iz tave. Dodajte maslac, otopite ga pa ubacite usitnjenu ljutiku i češnjak te procijeđene prokulice. Pirjajte 6-7 minuta, dodajte bijelo vino i pustite da proključa minutu, a zatim dodajte krem sir i miješajte dok se ne ujednači.
Dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, promiješajte da postane kremasto i maknite s vatre. Dodajte limunov sok, promiješajte, provjerite okus. Ubacite prokulice i pancetu, promiješajte pa rasporedite po tjestenini.
Prije posluživanja pospite ribanim parmezanom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....