Znate ono kada nakon posla gladni žurite doma i pokrene se priča o spizi pa vam i na najčudnije kombinacije rastu zazubice? Upravo u takvoj situaciji smo saznali za jedan poprilično neobičan recept. Tema razgovora su bile lazanje ‘from scratch‘, ali s velikim elementom iznenađenja.
Dobra vijest je da u ovom slučaju za pripremu potpuno domaćih lazanja nećete provesti pola dana u kuhinji. Tajna je u tome da domaću tjesteninu zamijenite palačinkama, a umak bolonjez umakom od kozica.
Priznajemo da ni sami nismo vjerovali u recept sve dok se iz pećnice nije počeo širiti neodoljiv miris, a tek kad smo ga isprobali - božanstveno. Palačinke su se savršeno stopile s umakom i sirom, kombinacija nas je ostavila bez teksta.
Naš savjet je da kad već pečete palačinke poduplate smjesu i nakon što ispečete palačinke za pripremu lazanja, u ostatak dodate šećer i aromu ruma - tako ćete uz koju minutu posla više dobiti i desert.
Lazanje s kozicama i palačinkama
Sastojci:
Umak od kozica:
180 g očišćenih repova kozica
3 češnja češnjaka
50 ml maslinova ulja
50 ml bijelog vina
500 g pasirane rajčice
peršin
sol
papar
Za posipanje:
200 g dobro topljivog sira
50 g parmezana
Palačinke:
2 jaja
2,5 dl mlijeka
3 dl mineralne vode
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
malo ulja za tavu
Priprema:
Za početak pripremite smjesu za palačinke, promiješajte jaja, mlijeko i mineralnu vodu te dodajte brašno i prstohvat soli. Dok smjesa malo odstoji, pripremite umak od kozica. Ako koristite smrznute kozice, izvadite ih ranije da se odmrznu.
Zagrijte dublju tavu te dodajte maslinovo ulje i pirjajte sitno nasjeckani češnjak 1 do 2 minute dok ne zamiriše. Zatim dodajte kozice i prepržite ih sa svih strana pa nakon nekoliko minuta dodajte bijelo vino. Pirjajte 6 do 7 minuta, kako bi se kozice skuhale i vino isparilo. Dodajte pasiranu rajčicu, peršin te sol i papar po želji. Ostavite nekoliko minuta da se krčka i da se okusi prožmu.
Dok se umak malo ohladi na zagrijanoj i nauljenoj tavi, ispecite 10 palačinki. Naribajte sir i pripremite posudu za pečenje. Na dno posude stavite maslinovo ulje pa složite red palačinki, red umaka i red sira, postupak ponavljajte dok ne iskoristite sve sastojke.
Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Znat ćete da je gotovo kad se sir lijepo rastopi i uhvati zlatnu boju.
U slast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....