StoryEditorOCM
Slanona francuski način

Nikako vam ne uspijeva lijepo ispeći jaje? Spasit će vas ovaj recept: rezultat je pun okusa, nikakvo čudo što je hit

Piše Spiza SD
8. studenog 2023. - 10:48

Dobrih recepata za zdrav i ukusan doručak nikad nam nije dosta, a posljednje otkriće je veliki hit s društvenih mreža. Nikakvo čudo, jer ne samo da je jako fotogenično kada se lijepo servira, nego je i vrlo hranjivo, a također i prilagodljivo pa se možete poigrati okusima koje volite ili namirnicama koje su vam pri ruci.

U glavnoj su ulozi jaja, a jelo je izvorno francusko i naziva se oeufs en cocotte, odnosno u doslovnom prijevodu jaja pečena u posebnoj vrsti male vatrostalne posude, zvanoj cocotte, ali mogu se pripremati i u bilo kojoj drugoj malenoj vrsti posuđa koje može u pećnicu. Obično im se dodaju namirnice koje podižu okus i zatim se sve skupa peče u vodenoj kupelji. Komplicirano? Možda malo, ali isplati se i barem možete biti sigurni da vam neće zagorjeti, a s druge strane neusporedivo ih je lakše pripremiti nego poširana jaja.

image
Loic Nicoloso/Foodcollection Via Afp

Ova se jaja peku kratko, dovoljno je da se bjelanjak stegne i nužno je da je žumanjak još tekuć. Što se tiče dodataka, pustite mašti na volju. U igri su različite vrste sira i povrća, suhomesnati proizvodi, dimljena riba, kavijar i slične delikatese, začini i umaci. Poigrajte se i uživajte u gurmanskom doručku (ili marendi, odnosno večeri), a da bi vam sve bilo jasnije evo jednog dobrog recepta za dvije osobe.

Oeufs en cocotte

Sastojci

200 g rajčica
50 g sira poput fete
2 jaja
2 žlice maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
1/4 luka 
1/4 žličice dimljene paprike
bosiljak, timijan ili ružmarin
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175°C. Zgrijte maslinovo ulje. Dodajte mu nasjeckani luk, pirjajte dok ne postane staklast, ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte uz miješanje 2-3 minute. Dodajte zgnječenu rajčicu i začinsko bilje te kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne, još oko 4 minute. Posolite i popaprite. Maknite s vatre.

Namažite 2 male vatrostalne posude maslinovim uljem, lagano pospite dno i stranice solju. Zagrabite dovoljno mješavine rajčice da dobijete tanak, ravnomjeran sloj na dnu svake posude i napravite kružno udubljenje u sredini.

Pažljivo razbijte jaja, svako u svoju posudicu pa oko svakog rasporedite izmrvljeni sir pa ga po želji pospite paprom i dimljenom paprikom. Posudice stavite u veću posudu za pečenje, dolijte tople vode tako da doseže do 3/4 visine posudica te sve pecite u vodenoj kupelji 15-ak minuta.

Nakon toga oprezno izvadite posudice iz vode, a jaja prebacite na tanjure i odmah poslužite uz tostirani kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 13:12