Bez obzira na to koliko ste truda uložili za nabaviti najbolje sastojke za nadjev i novca uložili u najbolji pekač za pizzu, ako ne znate napraviti dobro tijesto, sve vam je to uzalud. Radije naručite onu iz dostave, jer nikad nećete postići savršenstvo kojem se nadate - kućnu pizzu ravnu onoj iz pizzerije.
Na vašu sreću, tu uskačemo mi. Imamo odličan recept za tijesto za pizzu uz koji je uspjeh zajamčen. Tko god ga je probao, oduševio se. Točan je do u gram i nemojte ga mijenjati. Svaka etapa pripreme ima svoju logiku pa od propisanog postupka nemojte odstupati.
Tijesto za pizzu
Sastojci:
691 g brašna
467 g vode
20 g soli
20 g maslinovog ulja
3,5 g suhog kvasca
Priprema:
Izvažite brašno, izvažite vodu pa brašnu dodajte kvasac te sve izmiješajte. Ostavite da počiva pokriveno oko 30 minuta. Pomiješajte sol i ulje pa ih umiješajte u tijesto te mijesite 5-10 minuta. Kada tijesto postane glatko, pokrijte ga i ostavite sa strane pola sata. Kratko ga premijesite, pa ga pokrijte i ostavite da počiva pola sata. Postupak ponovite četiri puta.
Na kraju tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, oblikujte 4 kuglice ostavite ih da se dižu ga 9 sati na sobnoj temperaturi (ako vam je u kući jako toplo, ovaj će proces potrajati kraće, oko šest sati, stoga obratite pozornost na tijesto.
Nakon toga tijesto možete peći, ali bit će bolje, ukusnije i probavljivije ako odleži u hladnjaku 48 sati. Izvadite ga iz hladnjaka osam sati prije nego planirate peći pizzu.