Planirate li svečani jelovnik povodom sipračaja Stare godine ili prosleve Nove, uzmite u obzir jedan starisnki specijalitet osobito omiljen u Dalmaciji, premda popularan na puno širem području - od Italije gdje se priprema mrvicu drugačije i novi naziv braciole do zemalja koje nam leže istočno, gdje također postoje različite verzije ovog jela, s manjim ili većim promjenama po pitanju obaveznih sastojaka.
Što se tiče naziva, jelo je na području bivše Jugoslavije bilo omiljeno pod nazivom španske ili španjolske ptičice, dok se u Dalmaciji često nazivalo i škartocetima.
Ma znate što, zovite ga kako god vam je drago, samo ne dozvolite da se zaboravi jer je odlično.
Španske ptičice/škartoceti
Sastojci:
1,5 kg goveđih odrezaka
100 g dimljene pancete
1 luk
pola glavice češnjaka
vezica peršina
2 luka
4 žlice brašna
3 žlice ulja
100 ml vina
100 ml pirea od rajčice
Priprema:
Odreske stanjite pa ih premažite peštom od luka, češnjaka, pancete i peršina.
Neki ovom nadjevu vole dodati i ploške pancete ili pršuta, tvrdo kuhana jaja – jedno jaje po odresku – a ponegdje se dodaju i kiseli krastavci ili komadi mrkve. Što god da koristili, meso zarolajte i pričvrstite čačkalicama, uvaljajte ga u brašno pa ga prepržite sa svih strana na ulju u posudi debljeg dna.
Zatim zalijte vinom, dobro promiješajte da se odlijepe svi komadići s dna posude, posolite, dodajte rajčicu i poklopite. Neka se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša.
Želite li gušći umak, dodajte malo prezle.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....