StoryEditorOCM
Slanomože li slasnije?

Imate starog kruha? Ne bacajte ga: odličan je za pripremu ukusne salate koja je kao stvorena za ljeto. Nas je oduševila

Piše Sara Šarić
17. lipnja 2024. - 08:10

Imate starog kruha, a ne znate kako ga iskoristiti? Ne brinite se, uskačemo s jednim ukusnim, laganim i osvježavajućim jelom koji je kao stvoren za ljeto i vrućine – salatom od starog kruha!

Ovo tradicionalno i popularno jelo iz Toskane, poznato kao panzanella, može napraviti i najveći amater u kuhinji, a vjerujemo da će vrlo brzo biti jedan od vaših najdražih brzih recepata na tjednim menijima.

Stari kruh je osnovna namirnica, a sočnost garantira kombinacija sa svježim rajčicama, kaparima, maslinama i crvenim lukom, začinjena maslinovim uljem i octom. Zvuči obećavajuće, zar ne? Vrlo je jednostavna za pripremu, a možete dodati i koji sastojak po svom ukusu. Najvažnije je što se stari kruh ne baca, već upija sokove iz salate u kojoj ćete guštati.

Panzanella

Sastojci:
300 g starog kruha, narezanog na komadiće
500 g zrelih rajčica, opranih i narezanih
55 g tamnih maslina, bez koštica i narezanih
pola crvenog luka, sitno narezanog
4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja (dodatno još za preljev)
1 žlica slanih opranih kapara
1 žlica vinskog octa
sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

U blender ubacite bosiljak, kapare i ulijte ulje. Izmiksajte sastojke u finu smjesu. Kad je gotova, pola ubacite u zdjelu te joj dodajte stari kruh narezan na komadiće i dobro promiješajte pa pustite da kruh malo upije "umak".

U drugu zdjelu za salatu ubacite i pomiješajte rajčice, masline, crveni luk te malo maslinova ulja. Zatim dodajte kruh, ulje, ocat i pomiješajte sve kako bi kruh upio sve sokove.

Za kraj salatu začinite solju i paprom te zalijte preostalim začinskim uljem i pomiješajte. Ukrasite listićima bosiljka i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 08:12