Želite li se dobro ugrijati i uživati u svakom zalogaju, najbolja vam je opcija skuhati nešto vruće, gusto, aromatično i pikantno. Upravo tom opisu odgovara gulaš koji se priprema uz puno mirisnih, ljutkastih začina koji potiču probavu i lijepo griju cijelo tijelo. Okus mu posebno zanimljivim i ponešto drugačijim od klasičnih gulaša čini dodatak svježe crvene paprike pri samom kraju kuhanja, a još ga boljim čini mali dodatak prilikom posluživanja - riječ je o žličici-dvije kiselog vrhnja, koje stvara lijepi kontrast ostalim okusima.
Pikantni zimski gulaš
Sastojci:
800 g junetine
400 g konzerve nasjeckane rajčice
600 ml goveđeg temeljca
3 žlice ulja
2 crvene paprike
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žlica glatkog brašna
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1 žličica dimljene slatke paprike
1/2 žličice kumina u prahu
1/2 žličice klinčića u prahu
1/4 žličice kajenskog papra
malo sjeckanog peršina
kiselo vrhnje za posluživanje
sol
Priprema:
Začinite meso pa jednu trećinu kratko prepecite na žlici ulja. Izvadite ga na tanjur i ponovite s ostatkom mesa.
Smanjite vatru, po potrebi dodajte još malo ulja pa dinstajte usitnjeni luk i češnjak dok ne omekšaju. Vratite meso, dodajte brašno i kuhajte uz miješanje jednu minutu. Ubacite rajčice, smeđi šećer i temeljac.
Pustite da zavrije, smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1 sat 45 minuta. Povremeno promiješajte i provjerite je li meso prekriveno tekućinom.
Pred kraj dodajte narezanu svježu papriku, provjerite okus i kratko prokuhajte. Poslužite uz žlicu-dvije kiselog vrhnja i pospite sjeckanim peršinom.