Treba li vam ideja za prilog dostojan svečanog jelovnika, zaboravite na klasičan pečeni krumpir i na francusku salatu, nju su se, uostalom, svi već najeli za Božić pa napravite lijepu, bogatu salatu od krumpira. Pripremite li je prema receptu koji vam nudimo, možete biti sigurni da će se svima svidjeti jer je prava delikatesa. Recept je francuski, ali je nadahnut Italijom i njenom pokrajinom Pijemont. Spoj dviju kulinarskih tradicija u ovom je jelu zaista dobar jer rezultira salatom koja pršti od okusa.
Salata Piemontaise
Sastojci:
1 kg krumpira
6 jaja
6 malih kiselih krastavaca
400 g cherry rajčica
200 g šunke narezane na komade
peršin
11/2 žlice Dijon senfa
2 žličice soka od limuna
180 ml ulja od sjemenki grožđa
sol, papar
Priprema:
U veliki lonac posoljene vode stavite kuhati krumpir, odvojeno stavite kuhati i 4 jaja, a dok se kuhaju napravite umak. Stavite dva žumanjka, malo soli, papra, senf i sok od limuna u multipraktik i umutite da se sjedine. Dok motor radi, postupno dodajte ulje dok ne nastane kremasti umak. Po potrebi razrijedite s malo tople vode.
Skuhana jaja prebacite u hladnu vodu da se ohlade pa ih ogulite i narežite na polovice ili kako vam je drago.
Kad je krumpir skuhan, ogulite ga i narežite na kolutove debljine oko 1 cm.
Stavite krumpir, jaje, rajčice prerezane na pola te šunku i krastavce natezane na kockice u veliku zdjelu i lagano promiješajte da se sjedine. Dodajte nasjeckani peršin i toliko umaka koliko je potrebno da sve prekrije i poveže. Lagano promiješajte, provjerite treba li još začina pa poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....