Ako još niste odlučili što za ručak, evo vam prijedlog za gustu i hranjivu juhu koja može biti kompletan obrok. Riječ je o jelu iz njemačke kulinarske tradicije kojemu posebnost daje jedan vrlo zdravi sastojak, blagotvoran za cijeli organizam, u hladnije vrijeme jako dobrodošao jer pruža dulji osjećaj sitosti.
Riječ je o sasvim običnom ječmu ili orzu, kako ga već zovete, a jelo za koje ćete recept pronaći u nastavku se zove Graupensuppe. To je tradicionalna krepka juha s povrćem i dimljenom kobasicom. Priprema se lako, lijepo grije, a pritom je vrlo ukusna. I šporkat ćete samo jednu teću. Pa može li bolje?
Graupensuppe
Sastojci:
200 g dimljene kobasice
100 g ječma
50 g slanine
2 mrkve
1 poriluk
1 luk
1 krumpir
1 list lovora
1 stabljika celera
1 žličica maslaca
1/2 žličice origana
1/2 žličice dimljene paprike
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte slaninu pa je s maslacem stavite u lonac i pržite dok slanina ne postane staklasta. Malo smanjite vatru pa dodajte na kockice narezan luk i na kolutiće narezanu kobasicu te pirjajte dok luk ne postane proziran.
Dodajte narezane poriluk, mrkvu, celer i krumpir pa pirjajte oko pet minuta. Dodajte začine i ječam pa zalijte s otprilike jednom itrom vode ili još bolje temeljca pa kuhajte dvadesetak minuta do pola sata. Izvadite lovor i poslužite.