Kad nam ljetna vrućina ubije apetit i volju za kuhanjem, najgore je gladovati ili glad tažiti nezdravim zalogajima. A i zašto bismo, kad postoje jela koja se vrlo lako pripremaju, a za neka od njih nije potrebno niti paliti špaher. Jedno od takvih je okusom i vitaminima bogata, a po kalorijskom sastavu i načinu pripreme vrlo lagana salata čiji će vam glavni sastojak dati dovoljno hranjivih sastojaka i proteina koji jamče sitost.
Riječ je o salati koja kod nas nije osobito uobičajena, što je prava šteta, ali na drugim obalama Mediterana se rado i često priprema. Glavni sastojak je leća, koja može biti konzervirana, ako vam se ne kuha, ili skuhana, ako vam se da kuhati.
Dodaci koji podižu aromu i vitaminski sastav ove salate koju opisuju kao eksploziju okusa su rajčice, krastavci, paprike, masline i luk. Ako želite, u tu kombinaciju možete dodati i feta sir, a nipošto nemojte zaboraviti obilje začinskog bilja poput peršina koji je bogat vitaminom C te metvice koja će dodatno podići okus, ali će ujedno spriječiti ili umanjiti negativne posljedice uživanja u leći.
Dobit ćete ukusan i zasitan obrok kojem ćete se rado vraćati.
Salata od leće i ljetnog povrća
Sastojci:
400 g leće iz konzerve ili kuhane
150 g cherry rajčica
100 g feta sira
50 g kalamata maslina bez koštica
4 žlice maslinovog ulja
3 žlice vinskog octa
2 žlice sjeckanog peršina
1 žlica sjeckane metvice
1/2 žličice meda
1 krastavac salatar
1 žuta paprika
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 režanj češnjaka
1/2 ljubičastog luka
sol, papar
Priprema:
Povrće narežite po volji pa ga dodajte leći koju ste ocijedili i isplahnuli. Začinsko bilje i češnjak sitno nasjeckajte.
Pomiješajte ocat, ulje, nasjeckani češnjak, med, sol i papar pa dobiveni umak prelijte po leći i povrću. Dodajte začinsko bilje i promiješajte. Kušajte treba li dodatno balansirati okuse.
Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku poklopljeno do 5 dana.