StoryEditorOCM
Slanonjezino veličanstvo

Artičoka hrani i liječi! Vitez gastronomije otkriva nam zašto su ljekovite, podijelio je s nama stari dubrovački recept

Piše Gabrijela Bijelić
17. svibnja 2024. - 16:18

Ukusna je, korisna za zdravlje, atraktivna za vidjeti, zimzelena, što još reći, osim da je šteta što tako kratko traje. Profesor i međunarodni vitez gastronomije Josip Žuvela pun je hvale za artičoku koju naziva najplemenitijim od svega povrća.

- Bez sumnje to je zapostavljena kraljica, a tko je prepoznaje kao deliciju, to znači da je sladokusac koji zna cijeniti tradicionalnu trpezu naslijeđenu od naših djedova. Koristi se inače jedino mladi dio, još neotvoreni, ustvari pupoljak.

Uz cvjetaču i brokulu, spada u cvjetasto povrće, ali artičoka je dama, najcjenjenija. A spada u cvjetasto povrće zato što će se, ako ne uberemo pupoljak, dama pretvoriti u divan cvijet. Za jelo se može koristiti i cijela sredina i latice, od nje nastaju divna hladna ili topla predjela i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 19:47