Zimi nam nije dovoljno da nam je hrana ukusna, vrlo nam je bitno i da nas lijepo zagrije i zasiti. Dobro je poznato da namirnice pune proteina jamče dugotrajnu sitost, a osobito su na cijeni proteini biljnog porijekla što nekako podsvjesno znamo čak i ako ne pratimo trendove o pravilnoj prehrani pa čim temperature malo padnu rado posežemo za grahom, lećom, slanutkom i sličnim namirnicama.
No ne možemo stalno jesti fažol i čičvardu.
Nekad nam se jednostavno jede pire. Prilog tako jednostavan za napraviti i tako savršen uz šnicele u toču, o pohanom da ne govorimo, a nije nam mrzak ni uz pečeno... No obožavani pire ima jednu manu, a ta je da ćemo nedugo nakon što smo ga pojeli osjetiti glad. Ne samo zato što je lagan, nego i zbog toga što skuhani pa zatim temeljito usitnjeni krumpir ima visok glikemijski indeks, što znači da će naglo podići razinu šećera u krvi, uzrokujući posredno i njen brzi pad.
Kako tome doskočiti? Dodajte mu grah. Poslužit će i slanutak. Hm, kako se toga niste prije sjetili...?
Vrlo je jednostavno. Skuhajte krumpir, odvojeno skuhajte grah ili slanutak, odnosno koristite onaj iz konzerve. Pomiješajte sastojke, zgnječite ih gnječilicom - za finiju teksturu mahunarku prethodno izblendajte - pa im dodajte maslac, mlijeko i začine. Dobit ćete vrlo ukusan i nutritivno puno vrjedniji prilog.
Ne može jednostavnije zar ne? Hm, za svaki slučaj nudimo vam i recept.
Pire od krumpira i graha
Sastojci
1 kg crvenog krumpira
450 g skuhanog bijelog graha
120 ml mlijeka
60 g maslaca
1/2 žličice soli
1/4 žličice papra
Priprema:
Skuhajte krumpir, ocijedite ga i ostavite u cjedilu da se hladi dok u multipraktiku ili blenderu ne usitnite grah s 1-2 žlice mlijeka.
Ostatak mlijeka malo zagrijte, dodajte mu maslac.
Krumpir zgnječite, dodajte mu mlijeko i maslac, posolite i popaprite. Dodajte usitnjeni grah i dobro izmiješajte. Prije posluživanja po želji pire pospite sjeckanim vlascem.