Kako vi kuhate grašak? Ubacite ga u lonac vrele vode? Propirjate ga na maslacu pa zalijete vodom? Stavite ga u hladnu vodu, baš kao kad kuhate kockice krumpira za pire?
Svi odgovori su točni, no ako pritom radite jednu veliku grešku, ništa vam neće ispasti baš kako treba, bilo da ga kuhate za francusku salatu, dodajte varivu ili ga pirjate s rižom za omiljene riži-biži.
A ta se greška odnosi na trenutak u kojem dodajete sol. Dodajete li je na početku kuhanja, učinit će da kožica koja obavija svako zrno graška postane tvrda i žilava. Dodate li je pred kraj, grašak će također biti lijepo posoljen, ali bez nezgodne nuspojave.
Želite li pomoći grašku da bude još ukusniji obavezno dodajte malo šećera u jelo. Čak i ako kuhate sam grašak, kao za francusku salatu, šećer će mu popraviti okus, a također će mu pomoći da zadrži lijepu boju.