StoryEditorOCM
Savjetibit će kao bakina

Velika greška zbog koje juha uvijek ispadne loše: ako i vi ovo radite, pod hitno mijenjajte recept i postupite ovako

Piše T. S. M.
30. rujna 2024. - 08:10

Mnogi misle da znaju skuhati juhu, no konačni rezultat najbolji je pokazatelj koliko su u pravu. Ako vaša juha uvijek poprilično odstupa od juha koje ste kušali u restoranima ili kod nekog u gostima, stvar bi mogla biti u sastojcima koji nisu optimalne kvalitete, ali isto tako i u načinu na koji ih koristite.

Mnogi rade veliku grešku ubacujući sastojke za juhu u lonac vode i nadajući se najboljem. Nada u ovom slučaju obično nije dovoljna.

Prilikom kuhanja juhe treba poštivati redoslijed korištenja sastojaka. Bez obzira na to radite li mesnu ii povrtnu juhu, sve ima svoj red. Najprije se u lonac stavi tvrdo i aromatično povrće poput mrkve, celera i luka pa se malo preprži na ulju kako bi se karameliziralo, tek zatim se dodaje voda. 

image
Shutterstock

Prije dodavanja vode možete kratko pirjati i sastojke poput cvjetače, krumpira, pastrnjaka i korijena peršina, ako ih koristite.

Koristite li meso, možete ga dodati prije dolijevanja vode, kako bi mu se sokovi sačuvali u unutrašnjosti - ovo ćete napraviti ako nakon juhe planirate poslužiti lešo meso.

NAkon što ste dodali vodu, ubacite začine poput soli, muškatnog oraščića ili tome sličnog.

Kad je voda koju ste ulili u lonac došla do vrenja, smanjit ćete ju i pustiti juhu da se kuha, a kad su sastojci napola skuhani, možete ubaciti sastojke kao što su kupus, batat i gljive.

Kad je preostalo još 15-ak minuta do kraja kuhanja možete dodati začinsko bilje poput peršinovog i selenovog lista, timijana, lovora i tome sličnog, kao i zaleđeno povrće poput graška ili zelenih i žutih mahuna. 

Nekih 7-10 minuta prije kraja kuhanja možete dodati tjesteninu (ako radite bistru juhu s ovim ćete pričekati dok juha nije gotova i procijeđena), odnosno sastojke kojom ju želite zamijeniti, primjerice konzervirani slanutak, proso, tanko narezano zeleno lisnato povrće poput špinata ili mekano i vodenasto povrće poput tikvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 08:12