StoryEditorOCM
Savjetitko bi rekao

Svi čuvamo krumpir na pogrešan način? Ono što je prije bilo zabranjeno, najednom je postalo poželjno. Ovo je objašnjenje

Piše Spiza SD
25. rujna 2023. - 10:15

Što bismo uopće bez krumpira? Mnoga jela ne mogu se pripremiti bez krumpira, tako je zgodan kao prilog, a o čipsu koji je takav užitak grickati da ne govorimo... No ništa vam od spomenutog neće ispasti kako treba ako krumpir skladištite na pogrešan način. A sasvim je izgledno da je tako.

Mislite li da dobro radite ako krumpir čuvate na tamnom i hladnom mjestu na dobrom ste tragu, ali tek donekle. Čuvanje u podrumu ili svježijem kutku kuhinje jednostavno nije dovoljno hladno niti tamno. Tako bar tvrdi osnivačica The Full Freezera, Kate Hall, savjetujući nam da krumpire držimo, pripremite se na šok, u - hladnjaku.

Hall je to svoje stajalište i objasnila (za GBNews): "Ranije se govorilo da ne bismo trebali držati krumpire u hladnjaku jer je postojala zabrinutost da bi to moglo dovesti do dodatnih šećera u krumpirima, koji se zatim pretvaraju u akrilamid kada se kuhaju, ali studija Odbora za toksičnost kemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu (COT) dokazala je da su te zabrinutosti bile neutemeljene, pa je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje vaših omiljenih gomolja."

No, prije nego što ih pohranite u hladnjak, bitno je provjeriti da među krumpirima nema niti kapljica vode jer bi vlaga mogla uzrokovati propadanje. Upravo zbog toga nije preporučljivo oprati krumpire prije skladištenja u hladnjaku, umjesto toga savjetuje se temeljito četkanje. 

Također se savjetuje držati krumpire podalje od drugih namirnica kao što su luk, jabuke i drugi plodovi osjetljivi na etilen (plin koji neko voće i povrće otpušta dok dozrijeva).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 19:49