StoryEditorOCM
Pričeza polizat prste

Znate li razliku između peke i sača? Evo kako ćete na taj drevni način pripremiti hranu poput pravog stručnjaka

Piše Tea Sumić Miletić
25. svibnja 2024. - 13:33

Svi jedva čekamo prilike za pojesti nešto dobro pripremljeno ispod peke, no rijetki je od nas bonkulovića koji guštamo i hvalimo mekoću i divne okuse mesa, ribe, hobotnice i kruha ispečenog na taj način znaju što je sve potrebno da bi spiza pripremljena na taj drevni način zaista bila pravi specijalitet. Idemo to ispraviti: otkrit ćemo vam kako napraviti peku tako dobru da će vam se zamantati od užitka, ali i kako izbjeći početničke greške koje mogu upropastiti cijeli trud.

No idemo najprije riješiti jedan drugi problem. U vezi peke često se može čuti pogrešan podatak da su nas s tim načinom pripreme hrane upoznali turski osvajači, no istina je da se takav oblik pripreme hrane na području Panonije i Balkanskog poluotoka koristio još u pretpovijesno doba, preciznije u mlađem kamenom dobu. 

Kako u to vrijeme još nije bila poznata obrada željeza, peke su se izrađivale od pečene gline i taj se običaj zadržao na područjima na kojima su živjeli Iliri - u istočnoj Sloveniji, južnoj Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 13:57