StoryEditorOCM
Pričejelovnik iz davnina

Kako se za blagdane blagovalo u Cetinskom kraju: postilo se uz kupus, slavilo uz pečenje, ali ništa bez ‘hraniteljice‘

Piše Toni Paštar
22. prosinca 2023. - 09:01

U okviru priprema za božićno-novogodišnje blagdane, ovih se dana među najvažnija pitanja nametnulo ono hoće li u ponudi biti dovoljno mesa odojka i hoće li njegova cijena nadmašiti onu mlade janjetine. Pa se onda izvlače podaci o skokovitom porastu cijena mesa odojka u odnosu na godinu prije, a tomu se dodaju porasti cijena cijelog spektra namirnica na koje se u Hrvatskoj troši najveći dio kućnih proračuna.

I sve je to točno, ali najtočnija je konstatacija da su u Hrvatskoj mala primanja zaposlenih, a još manja umirovljenika, da smo, zapravo, u odnosu na građane zapadnoeuropskih zemalja u svekolikom debelom zaostatku.

Lijepo bi i poželjno bilo da se na obiteljskim stolovima na Badnjak, dan pučkog tradicijskog posta, nađu plodovi "iznikli" iz mora, ponajprije udomaćeni suh...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 21:25