StoryEditorOCM
Preporukea najbolji je...

Hrvatska ima prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice! Evo i drugih novosti iz prestižnog gastronomskog vodiča...

Piše Lidija Lončarić/Dobra hrana
26. lipnja 2024. - 17:05

Michelinovi vodiči u svijetu i kod nas još su uvijek, unatoč ponekoj kritici, iznimno cijenjeni i velika, važna nagrada za naporan rad i ustrajnost u brojnim restoranima. Nije ni čudno, stoga, što su mnogi hrvatski restorani s velikim nestrpljenjem dočekali današnje proglašenje dobitnika prestižnog priznanja, piše Dobra hrana.

image

Emanuele Scarello, Agli Amici

Goran Šebelić/Cropix

Kako je danas objavljeno, još jednu zvjezdicu danas je dobio rovinjski Agli Amici obitelji Scarello, koji ih sada ima dvije i prvi je i jedini takav restoran u Hrvatskoj, a velika je novost i da je jednu zvjezdicu dobio zagrebački restoran Dubravkin put, gdje je glavni chef Tibor Valinčić.

image

Restoran Dubravkin put

Darko Tomaš/Cropix

Po jednu Michelinovu zvjezdicu zadržali su restorani Pelegrini u Šibeniku, dubovački 360, Monte Rovinju, zagrebački Noel, Boškinac u Novalji, Korak na Plešivici, LD na Korčuli, Nebo u Rijeci i Alfred Keler na Malom Lošinju. Osim toga, restoran Zinfandel‘s hotela Esplanade zadržao je zelenu zvjezdicu, baš kao i konoba Mate te restoran Korak.

Oznaku Bib Gourmand, koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetna, dobro osmišljena jela po pristupačnim cijenama, ove godine dobio je i restoran Fakin u Legradu pa tako Hrvatska sada ima 11 Bib Gourmand restorana. To su, dakle, Fakin, Beštija, Taj Mahal, Batelina, konoba Malo Selo, Alla Beccaccia, konoba Vinko, Tač, konoba Mate, Vuglec Breg i Izakaya.

Ovogodišnje izdanje Michelinovog vodiča za Hrvatsku iščekivalo se s velikom napetošću iz nekoliko razloga. Prvi, iz lovranske Drage di Lovrane prije nekoliko mjeseci objavili su kako zvjezdica odvraća goste pa su je odlučili vratiti, što znači da je Hrvatska automatski izgubila jednu od zvijezda koje je dosad imala. Draga di Lovrana s Michelinovih je službenih stranica nestala i prije službenog proglašenja ovogodišnjeg vodiča.

image

Mario Mandarić

Ante Čizmić/Cropix

Drugi, kuhinju Noela, jedinog zagrebačkog restorana sa zvjezdicom, preuzeo je Mario Mandarić, promijenio meni, a nedavno i koncept, posebnu pažnju posvetio održivosti i u nekoliko nam navrata spomenuo kako bi volio zadržati postojeću, ali i dobiti zelenu zvjezdicu. Samo jedna od te dvije želje danas mu se ostvarila.

Treće, prošlogodišnje izdanje vodiča donijelo je tek jednu promjenu, zvjezdicu za restoran Korak na Plešivici, pa su mnogi, koji smatraju da naša gastro scena danas ima više itekako kvalitetnih restorana, sumnjali da Michelinovi inspektori velik broj mjesta nisu ni posjetili. To se ove godine, nadali smo se, trebalo promijeniti, piše Dobra hrana.

image

Restoran Cap Aureo

Privatna Arhiva

Prognoziralo se tako da bi ove godine zvjezdice konačno mogli dobiti restorani Cap Aureo i ManO2, gdje se posljednjih nekoliko godina i Jeffrey Vella i Hrvoje Kroflin sa svojim timovima dokazuju inovativnim kombinacijama, tehnikama i okusima. Iako ni Cap Aureo, ni ManO2 nisu nagrađeni zvjezdicama, Hrvatska se danas može pohvaliti prvim restoranom s dvije Michelinove zvjezdice te još jednim u Zagrebu, gdje je posljednjih godina zvjezdicu nosio samo Noel.

Hrvatska sada ima ukupno 12 zvjezdica, 11 Bib Gourmanda i 71 Michelinovu preporuku. Cijelu listu možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 17:05