StoryEditorOCM
Panoramaljetno osvježenje

Znate li koliko sladoleda jedu Hrvati? Pogledajte na kojem smo mjestu po proizvodnji, ali i potrošnji ovog deserta

Piše MOZAIK SD
21. kolovoza 2023. - 17:02

Dok se Europa i dalje prži pod ljetnim vrućinama, proizvodnja i potrošnja sladoleda na kontinentu raste. Države članice Europske unije proizvele su 3,2 milijarde litara sladoleda u 2022. godini, ukupno vrijednog više od 6 milijardi eura, prema podacima analitičke agencije Eurostat. To predstavlja povećanje od 5% u usporedbi s 2021. godinom.

U istom razdoblju izvan EU-a je izvezeno oko 250 milijuna kilograma sladoleda, što je smanjenje od 2% u odnosu na prethodno dostupne brojke, piše superradio-minhen.de.

Smanjenje izvoza, unatoč povećanoj proizvodnji, ukazuje na to da se Europljani sve više okreću sladoledu kako bi se rashladili.

Osim vrućih ljeta, brojke odražavaju i strast Europljana prema smrznutim poslasticama, s nekim izvorima koji tvrde da je prvi sladoled s miješanim mliječnim sastojcima nastao u Italiji.

Rast potrošnje sladoleda također odgovara kontinuiranom urbanizaciji i napretku tehnologije u mliječnoj industriji, prema tržišnom istraživačkom poduzeću Research and Markets.

Njemačka je proizvela 620 milijuna litara sladoleda u 2022. godini, što čini gotovo petinu ukupne godišnje proizvodnje i nadmašuje brojke iz 2021. godine od 614 milijuna litara.

Južnoeuropske zemlje Francuska i Italija slijede Njemačku po proizvodnji s brojkama od 591 i 571 milijuna litara proizvodnje.

Njemački sladoled bio je najjeftiniji, s prosječnom cijenom od 1,5 eura po litri, slijede ga Francuska i Italija.

Austrija, koja je proizvela gotovo dva milijuna litara sladoleda, imala je najskuplji sladoled na kontinentu po cijeni od 7 eura po litri – više od četiri puta skuplji od njemačkog susjeda.

Francuska: izvozni gigant Države EU izvezle su 250 milijuna kilograma sladoleda izvan Europe 2022. godine, a uvezle 61 milijun kilograma.

Francuska je vodeća zemlja po izvozu s 53 milijuna kilograma izvezenih izvan EU-a, ispred Nizozemske, Italije, Njemačke i Belgije.

Belgijanci kupuju više od 16 kilograma sladoleda po stanovniku – najviše u kontinentalnom dijelu prema podacima iz 2020. godine.

Samo Portugal i Poljska bili su blizu prodaje sladoleda po stanovniku u Belgiji s 14,18 i 13,6 kilograma, redom.

Nordijske zemlje također su stekle reputaciju najvećih ljubitelja sladoleda tijekom vremena, s Švedskom, Danskom, Norveškom i Finskom među najvećim kupcima po stanovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:35