StoryEditorOCM
PanoramaVREMEPLOV

Znate li ikoga tko još servira damastne ubruse u prstenu? Naša se novinarka sjetila mode za stolom kroz desetljeća! Zabavno je, prepoznat ćete mnoge stvari od mame, bake, susjeda

24. studenog 2022. - 08:00

Kažu da je ritual postavljana svečanog stola gotovo kao izgubljena umjetnost, jer ako se okrenemo nekoliko desetljeća unazad, shvatimo koliko je danas sve pojednostavljeno i minimalističko. Kroz dekade se mijenjala i moda uređenja svečanog stola i bila je, naravno, odraz vremena.

Povijesni trenuci kao i stilovi u umjetnosti i modi ostavili su svoj pečat i na "stolnom pejzažu". Neki dizajneri svjesno koriste riječ pejzaž kad govore o postavljanju stola, jer, to doista ostavlja utisak kao kakav dojmljivi pejzaž. Tu savršenu sliku čini sve ono što je stavljeno na stol, od porculana do jela.

A i pribor je važan, jer kolikogod danas posezali za minimalističkim dizajnom žlica i vilica, uvijek moramo priznati da se malo stvari može usporediti s graciozno dizajniranim setom čiji svaki komad besperijekorno ergonomski stoji između našeg palca i kažiprsta. Ali, ergonomija je uglavnom ostala u prošlosti, a evo kako se sve mijenjalo.

image

1920

Točno se znalo na kolikoj udaljenosti mora stajati pribor za jelo

/Shutterstock

1920-te

Dvadesetih godina na našim prostorima malo tko je mogao razmišljati o ergonomski oblikovanom priboru za jelo. Samo je manjina mogla pratiti modu serviranja stola kakva se nazirala kod bogatijih zapadnih obitelji. A tamo su bogati slagali stolove kao da su izašli iz Fitzgeraldovog "Velikog Gatsbyja".

Svečani stol iz dvadesetih postavljao se u velebnim vilama, u raskošnom stilu koji je doduše bio poput labuđeg pjeva pred veliku ekonomsku krizu. Točno se znalo koliko prostora za stolom pripada svakoj osobi, bontonom je bilo određeno 18 inča za svakog, što je oko 46 centimetara.

Vilice su stajale s lijeve strane, a nož i žlica za juhu s desne, jednako kao i danas. U pravilnom položaju, svaki bi komad obaveznog srebrnog pribora bio je postavljen točno jedan inč ili 2,5 centimetra od ruba stola.

image

1920

Vječna ljepota plavo-bijelog porculana

/Shutterstock

Porculan je dvadesetih godina bio u francuskom stilu, klasično lijepom s plavim pejsažem na bijeloj podlozi. No, pastoralne scene često su bile i u kesten-crvenoj te tamno zlatno smeđoj boji, tanjuri i zdjele kakve želimo i danas.

 

1930-te

Tridesetih godina mnogo toga se mijenja u načinu i poimanju života, sve je opuštenije i neformalnije. Ljudi se se na zapadu zabavljali unatoč Velikoj depresiji, a okupljanje oko stola bio je užitak i društevni događaj.

image

1930

Art deco na porculanu

/Shutterstock

Kao i stil života i posuđe je bilo razigrano i slikovito. Slike francuskog sela na tanjurima ispale su iz mode, a art deco je preplavio sve, pa tako i stolove. Na posuđu su tipični artdecoovski motivi, ornamenti, odbačeno je srebrno posuđe a na velika vrata u domove je stigao najmoderniji materijal tog vremena - bakelit. Mnogi kućanski predmeti - od nakita do držača za ladice i drški pribora za jelo - izrađeni su od najsuvremenije "plastike".

image

1930

Čarobni art deco vladao je na stolovima - kristalna zdjela

/Shutterstock
image

1930

Od bakelita su se izrađivali držači pribora za jelo

/Shutterstock

1940. - 1950.

Nakon Drugog svjetskog rata sve se okrenulo naopačke, svijet je bio u veliko uzletu, stvarala se slika idealne obitelji koju uz roditelje čine brojna djeca, kućica u cvijeću i pas kao ljubimac. To je značilo i novo obiteljsko okupljanje oko stola.

image

1940 - 1950

Optimizam i na stolu

/Shutterstock

Domaćice su sada pazile na profinjene ubruse, a uz ružičasto i plavo posuđe iz škrinja se vadilo i obiteljsko srebro koje je trebalo donijeti delikatnu ljepotu. Tih se godina kombinira staro i novo, malo srebra i malo boja na sada već industrijski proizvedenom posuđu. Porculan je dobio novu važnost, a do običnih obitelji stigla je i porculanska moda iz Kine.

1960. - 1970.

"Djeca cvijeća" unijela su revoluciju i u dizajnu stola. Dogodila se eksplozija boja, vizuala, cvjetnih i općenito uzoraka iz prirode. Plastično posuđe i pribor sada su hit, ali dizajnirani elegantno. Paralelno s tim, kristal je ušao i u prosječne domove, što je već bilo prisutno i kod nas pa možemo reći kako su svečani stolovi i na našim prostorima počeli sjati u zapadnom stilu.

Uhvatili smo korak sa svijetom i svoje stolove ukrašavali inoxom i kristalom, srebro se spremilo u ormare.

image

1960 -1970

Kristal i pladnjevi od inoxa ili još bolje - od srebra

/Shutterstock

1980.-1990.

U trendu su topli interijeri, čiju toplinu čine i boje i teksture. Terakota, bež i mahagonij su obožavani i kombiniraju se s tekstilom poput prošivenih podmetača na stolu. Omiljene su i boje lososa i slonovače.

Iako su uzorci 80-ih bili sitniji, veliki printovi botanike i voća dominirali su kuhinjskim pejzažima 90-ih. Dizajneri inspiraciju pronalaze u dvadesetim godinama, pa su na stolu obavezni prstenovi za ubruse i kristalne čaše. Na stolu ima i inoxa i srebra.

image

1980 - 1990

Prstenovi za ubruse bili su obavezna dekoracija

/Shutterstock

2000.-2010.

Stilova iz ovog desetljeća još se sjećamo. Vratili smo se stilu iz 70-ih, ali i razigranosti u dizajnu iz pedesetih godina. Ipak, složit ćemo se, to je desetljeće karakterizirao elegantni minimalizam, spajanje organskih materijala, biljaka i slika, a sve s modernim, profinjenim senzibilitetom.

image

2000 -2010

Barokna raskoš na svemu

Večera je bila poslužena na glatko glaziranom posuđu bež ​​boje, šalice su bile od puhanog stakla s rupicama, a pribor za jelo je bio pojednostavljenog dizajna, intuitivno dizajniran s vrlo malo estetskih ukrasa.

2020-te

Danas smo sretni što ne moramo na stolu imati samo porculan i samo srebro. Danas je kao i u modi, sve dopušteno, ali s osobnim stilom. Iza nas su dekade koje su se razlikovale kod uređenja stola, a prednost novih generacija je što se mogu zaigrati kombinirajući sve stilove.

image

2000 - 2010

Minimalizam - bez stolnjaka, jednostavan porculan, čaše od običnog stakla...

/Shutterstock

I raskoš i minimalizam, i barok i pedesete, sa stolnjakom ili bez njega, s ubrusima od damasta ili papirnatima... kako god hoćete. Ali, baš kao i u modi, uvijek je najvažinije istaknuti svoj osobni stil. Neka svečani stol bude samo vaš pejzaž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2022 08:05