StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Veliki bjegunac‘: Od starosti nema bijega

Piše Marko Njegić
14. kolovoza 2024. - 22:59

Povlačenje iz svijeta glume objavio je čuveni Michael Caine u jesen 2023. godine, u dobi od 90 godina. Dvostruki oskarovac najavio je umirovljenje na promociji filma "Veliki bjegunac" ("The Great Escaper"), u kojem je glumio sa, u međuvremenu pokojnom legendom, Glendom Jackson.

"Stalno govorim da ću se povući. Pa, sada se i povlačim. Tumačio sam glavnu ulogu u ovom filmu. Jedine uloge koje mogu sada dobiti su starci, 90-godišnjaci, ili možda 85, znate. Super smo se zabavili na snimanju i pomislio sam zašto ne bih sada otišao. Imam divne kritike. Što mogu učiniti da nadmašim ovo?", izjavio je Caine.

FILM: The Great Escaper; drama; Velika Britanija, 2023. REŽIJA: Oliver Parker ULOGE: Michael Caine, Glenda Jackson OCJENA: *** ½

Bogata karijera britanskoga glumca protegnula se na dugih osam desetljeća, od "Alfieja", "Dobrog posla u Italiji" i "Uhvatite Cartera", preko "Odjevene da ubije", "Bijega u pobjedu" i "Mona Lise", do "Viteza tame", "Mladosti" i "Velikog bjegunca". Ovaj film, tako, ispada glumčev posljednji, "oproštajni". Naravno, "The Great Escaper" teško će postati klasik kao "Get Carter", ali ima značajno mjesto u njegovoj filmografiji.

Postoji simbolika da je baš ovo zadnji Caineov film, otprilike kao "Lucky" u slučaju Harryja Deana Stantona. U prilagodbi nesvakidašnje istinite priče, Caine tumači (stvarni) lik 89-godišnjeg veterana Drugog svjetskog rata Bernarda Jordana koji, uz bodrenje supruge Rene (Jackson), bježi iz britanskog doma za starije kako bi prisustvovao obilježavanju 70. godišnjice Dana D, iskrcavanja saveznika u Francuskoj, a film je dobio naslov po njegovu nadimku u medijima – "veliki bjegunac".

Znači, iako je rekao "Nije sada vrijeme da trčim za avanturama", Jordan je u sutonu života odlučio napraviti još nešto veliko, kao Caine pred kraj karijere. Penzionerska avantura obojena je melankolijom i sjetom, još većom s odmakom u pogledu Cainea, ali i Jackson. Iako je sinopsis nudio štofa za komediju, redatelj Oliver Parker ("Othello", "Johnny English ponovno jaše") preferira dramu uz proplamsaje humora, kao i njegovi glumci, ujedinjeni nakon 1975. i filma "Romantična Engleskinja".

Parker otvara film na tragu uvoda "Spašavanja vojnika Ryana". Umjesto zamišljenog starog Ryana na groblju, imamo Jordana na plaži (starac i more). Tu su i Jordanovi flashbackovi na Drugi svjetski rat i Dan D, ali ni blizu impresivni kao kod Spielberga, više u stilu neke televizijske ratne drame.

Flashbackovi su najslabiji dio filma, među ostalim i zbog toga što Will Fletcher i Laura Marcus u ulogama mladog Jordana i Rene nisu klasa Cainea i Jackson, niti zvuče/izgledaju poput njih, za razliku od, na primjer, Johnnyja Flynna u vršnjačkoj, relativno slično koncipiranoj (ratnoj) drami "Jedan život" s Anthonyjem Hopkinsom.

Zametne se Parkeru televizijski sentiment i s njim povezana presentimentalna nota u centralnom (modernom) dijelu priče, ali odlični glumci uzdižu film i daju mu na dramskoj snazi. Veteranka Jackson izvrsno parira Caineu i uspijeva ubaciti malo humora s obzirom na Reneinu situaciju prikrivanja Jordanova bijega kako bi on mogao uhvatiti trajekt i otisnuti se prema Normandiji.

Glumica ima sjajnu kemiju s Caineom i užitak je gledati njihovo dodavanje, toliko da film malo i padne kad se razdvoje.Ipak, Caine nosi komemorativni Dan D segment odavanja počasti palim borcima na normandijskoj plaži u ulozi čovjeka nezaliječenih psihičkih ožiljaka.

Jednako tako, Parker uspijeva podebljati dramu u njegovu susretu sa starim časnikom RAF-a Arthurom Howard-Johnsonom (John Standing), izjedenim ratnom krivnjom, zbog čega mu "svijet uvijek izgleda ljepše kroz čašu", te skupinom Nijemaca koji su došli odati počast poginulima iz svojih redova (jednog od njih glumi Wolf Kahler, poznat po nastupu u "Otimačima izgubljenog kovčega") da priča ne bude jednostrana.

No, film je najsnažniji i najdirljiviji u završnici, kad se Jordan vrati svojoj Rene uz tužan zaključak: "Od starosti se ne može pobjeći." Završnica ima veću težinu i istinski je srceparajuća uzimajući u obzir da "The Great Escaper" slovi kao posljednji film za oboje glumaca. Jackson je umrla prije premijere, a Caine se, dakle, povukao u mirovinu. "Veliki bjegunac" predstavlja oproštaj od glumačkih legendi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. kolovoz 2024 12:36