StoryEditorOCM
Panoramaodlazak velikana

Umro je Kris Kristofferson (88), legenda countryja i Hollywooda!

Piše Vijesti sd
30. rujna 2024. - 05:50

Kris Kristofferson, legendarni američki pjevač i tekstopisac s nizom hitova, kao što su "Me and Bobby McGee" i "Help Me Make It Through the Night", kao i uspješan glumac, preminuo je u subotu u 88. godini života, izvijestila je obitelj.

Glasnogovornik obitelji poručio je u nedjelju da je Kristofferson umro mirno u svom domu u Mauiju na Havajima, okružen obitelji, no nije naveo uzrok smrti.

image
/Shutterstock

Kristofferson je bio renesansni čovjek - sportaš pjesničkog senzibiliteta, bivši vojni časnik i pilot helikoptera. Nagrađivani je country pjevač i glumac, dobitnik višestrukih nagrada i priznanja, između ostalog i onih za životno djelo, uključujući The Recording Academy, Country Music Association i Academy of Country Music.

Kristofferson se probio u glazbeni svijet kao tekstopisac u Nashvilleu, pišući hitove poput Grammyjem nagrađene "Help Me Make It Through the Night", "For the Good Times" i „Me and Booby McGee, što je bio jedan od posljednjih hitova Janis Joplin.

Početkom sedamdsetih godina prošlog stoljeća, kada se već etablirao kao pjevač, započeo je i glumačku karijeru. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga je ona u filmu „Zvijezda je rođena”, uz Barbru Streisand, što je bio jedan od najpopularnijih filmova u 1976. godini.

Igrao je i glavne uloge u hit filmovima "Pat Garrett i Billy Kid", „Konvoj” i "Vrata raja".

Rođen je u Brownsvilleu u Texasu 22. lipnja 1936., i ka odijete često se selio jer mu je otac bio general u zračnim snagama.

Nakon što je diplomirao na koledžu Pomona u Kaliforniji, gdje je igrao nogomet i ragbi, Kristofferson je pohađao Sveučilište Oxford, a zatim ispunio obiteljsku tradiciju pridruživši se vojsci. Prošao je elitnu vojnu rendžersku školu, naučio pilotirati helikopterom i došao do čina satnika. Godine 1965. Kristoffersonu je ponuđeno mjesto predavača engleskog jezika - bio je očaran djelima pjesnika Williama Blakea - na američkoj vojnoj akademiji u West Pointu u New Yorku, ali on je to odbio kako bi otišao u Nashville. Postao domar u studiju Columbia Records jer je to smatrao prilikom da ponudi svoje pjesme poznatim zvijezdama koje tamo snimaju. Također je radio kao pilot helikoptera prevozeći radnike između naftnih polja u Louisiani i platformi na moru.

Na vrhuncu svoje karijere živio je burno. Bilo je puno djevojaka i nastupa kojih se, kazao je kasnije, nije mogao sjetiti jer je bio pijan. Kada mu je liječnik kazao da se na taj način ubija, Kristofferson je prestao piti, ali se nije odrekao i marihuane.

U svojim 70-im godinama počeo je gubiti pamćenje, što mu je otežavalo nastupe na koncertima. Unatoč tome, ostao je aktivan, pa je 2016. otišao na turneju, koja je uključivala nastupe s Willijem Nelsonom i koncerte u Europi. 

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 05:50